Cum arată cel mai deprimant oraș industrial din lume. Timp de șase săptămâni pe an nu există soare
Norilsk este un oraș industrial situat în Krasnoyarsk Krai, în Rusia. Acesta este orașul cel mai nordic din lume, cu o populație de 170.000, iar al doilea cel mai mare oraș (după Murmansk) – mai sus de Cercul Arctic. Norilsk este aproape rupt de lume. Acesta este conectat printr-o cale ferată catre un singur oraș – portul din Dudinka.
Singura modalitate de a părăsi Norilsk este sa calatoresti 2000 km în jos pe râul Enisei sau pe calea aerului. Dar din cauza vremii nefavorabile un zbor poate fi amânat chiar si două săptămâni, scrie infohale.ro.
Orasul a fost fondat în 1935, ca un lagăr de muncă forțată și mai târziu, ca o decontare pentru cei care lucrează în industria minieră și metalurgică. Situat la poalele munților Putoran, unde se gasesc unele dintre cele mai mari resurse de nichel din lume, Norilsk este un punct strategic pentru industriile miniere și de topire.
Orasul cuprinde cel mai mare complex de topire a metalelor grele din lume, care produc mai mult de 20 la suta din nichel in lume, 50 la sută din paladiu, mai mult de 10 la suta din cobalt și 3 la sută din cupru. Exporturile Norilsk reprezinta mai mult de 2 la sută din PIB-ul Rusiei.
Muncitorii originari ai minelor sunt fosti prizonieri ce au fost forțați să lucreze în frig în condiții inumane. Din cei 500.000 de muncitori supusi la munca forțată, 18.000 au murit de frig și foame. Cu toate acestea, mulți dintre muncitori au fost internați și au supraviețuit la Norilsk si totusi au decis să rămână acolo după sfârșitul stalinismului, pentru a trai și a lucra în minele pe care le-au construit.
Viața în Norilsk este extrem de dura. Orașul se află în zona de permafrost continuu, în conditiile în care temperatura scade la -30 grade Celsius în timpul iernii. Între noiembrie și ianuarie, pentru o perioadă de șapte săptămâni, nu există soare. În timpul verii, temperatura se ridică pentru scurt timp la 20 de grade Celsius, dar asta nu e suficient pentru a topi complet zapada.
Dar cea mai mare problemă în Norilsk este poluarea. Aproape 4 milioane de tone de cupru, plumb, cadmiu, nichel, arsenic, sulf și alte substanțe chimice toxice sunt eliberate în aer anual. Zapada este neagra și, uneori, galben sau roz. Cantitatea de dioxid de sulf din aer este atât de mare încât nu există vegetație într-o rază de aproape 20 de mile, iar semnintele sau ciupercile care cresc aici au toxicitate ridicată.
Speranța medie de viață a lucrătorilor este cu zece ani mai mică decât media națională. Locuitorii sufera de numeroase boli respiratorii, iar rata incidentelor legate de cancer, sânge și afecțiuni ale pielii este mare. Doar 4% dintre adultii din oraș sunt sanatosi.
Este evident că cei care trăiesc și lucrează în Norilsk fac acest lucru pentru bani, dar chiar și cei care au venit de bună voie aici pentru a face bani sunt dornici să scape. Dar sa paraseasca orașul nu este ușor, mai ales pentru locuitorii mai în vârstă, cu privire la pensie și cu o familie și apartament. Prețurile de proprietate sunt mici în Norilsk, ceea ce înseamnă că nu pot vinde ca apoi sa părăsească orașul, pentru că le este imposibil să cumpere ceva cu acei bani în alte regiuni.
unimedia.info