1033

E singura plantaţie de acest fel în Moldova. Afacerea de succes a unui fost militar din Străşeni

straseni, afacere
A riscat, a investit și a sădit afini, singura plantație de acest fel din Moldova. Vorbim despre un fost militar care cultivă aceste fructe pe un teren de 10 hectare din raionul Strășeni. Grație lui, pomușoarele cu gust dulce-acrişor se regăsesc pe rafturile magazinelor din țară. Pofticioşii trebuie să plătească însă 500 de lei pentru un kilogram.

Pentru a lansa această afacere, Iurie Tarai s-a inspirat de la colegii săi de peste hotare: "Am fost peste hotare în Olanda și Polonia și am avut niște studii și m-am gândit de ce nu la noi în Moldova, avem soluri".

În afacerea sa de suflet, bărbatul a investit aproximativ 100 de mii de euro.30 la sută din bani i-a primit printr-un credit nerambursabil, oferit de guvernul american. Fermierul speră să-și recupereze investiţia până în 2020, în condițiile în care un arbust de afini este rodnic timp de 50 de ani.

"Ne-a ajutat foarte mult programul ACED, USAID. Investițiile sunt de aproximativ 100.000 de euro", a explicat Iurie.

Din afacerea cu afine au de câştigat şi 20 de angajați, care au un loc decent de muncă acasă. Afinele au foarte multe calități nutritive. Acestea întăresc sistemul imunitar, reduc tensiunea arterială și au beneficii pentru inimă și creier.

"De la afinele acestea se dezleagă vederea. Tare sunt bune, gustoase", a spus un angajat.

Pe cât de sănătoase sunt afinele, pe atât sunt de pretențioase. Iurie Tarai a căutat doi ani un teren pe care să poată cultiva aceste fructe: "În primul rând e problema cu pământul, pentru că pământul pentru afine trebuie să fie acid".

Agricultorul dorește să-și extindă afacerea. El vrea ca recolta lui să ia calea exportului, pentru ca britanicii, germanii sau polonezii să guste afine de Moldova. Până a ajunge la o asemenea performanță, Iurie Tarai mai are nevoie de bani.

"Avem nevoie de frigidere, dar nu avem bani. Peste un an-doi, cred că o să fie și la noi și frigidere, și casă de ambalaj", a precizat Iurie Tarai.

Agricultorul a plantat afinii acum doi ani, iar anul acesta culege prima roadă. Fermierul se așteaptă ca producţia să fie de patru-cinci tone la hectar.

publika.md

0