1188

Cum ar putea ajunge temperatura pe Glob cu 10 grade Celsius mai mare

glob, incalzire globala
În decembrie, la Paris, ţările lumii au semnat un acord referitor la schimbările climatic.

Temperatura pe Glob ar fi cu aproximativ 10 grade Celsius mai mare dacă toţi combustibilii fosili ar fi arşi, lăsând regiuni nelocuibile şi provocând daune profunde mediului, sănătăţii publice, dar şi economiei, arată un nou studiu, relatează The Guardian.

Cercetătorii susţin că până în 2300, la sfârşitul arderii celor 5 trilioane de tone disponibile în lume, temperatura va fi cu aproximativ 10 grade Celsius mai mare, arată studiul publicat în revista Nature.com.

Poluarea a condus la o creştere semnificativă a temperaturii pe Planetă, carbonul emis în aer după arderea combustibililor fosili fiind unul dintre “principalii responsabili” pentru această situaţie. 2016 va fi cu siguranţă cel mai cald an din istorie, după ce 2015 bătuse la rândul lui recordul de temperatură înregistrat în 2014, relatează The Guardian.

“Cred că este foarte important să se conştientizeze ce se va întâmpla dacă nu luăm nicio măsură pentru atenuarea schimbărilor climatice”, a declarat Katarzyna Tokarska, cercetătorul de la Universitatea din Victoria, Canada, cel care a condus studiul.

“Chiar dacă avem acordul de la Paris privind schimbările climatice, până în prezent nu a existat nicio acţiune. Această cercetare este un mesaj de avertizare”, a mai spus Tokarska.

În decembrie, la Paris, ţările lumii au semnat un acord referitor la schimbările climatice, menit să limiteze creşterea temperaturii globale la sub 2 grade Celsius, echivalentul emisiei a un trilion de tone de carbon. În cazul în care tendinţele recente continuă, această cantitaţe enormă de carbon va fi emisă până la sfârşitul secolului.

În cadrul cercetării nu au fost luate în calcul noile descoperiri privind tehnologiile de extracţie. Cercetătorii au folosit pentru studiu o serie de modele climatice sofisticate.

Încălzirea provocată de emisiile de carbon are un efect extrem de nociv şi asupra precipitaţiilor. Noi cercetări arată că ploile au scăzut semnificativ în numeroase zone ale Globului, precum America Centrală, Africa de Nord şi de Sud, Australia, Marea Mediterană şi Amazon, reprezentând două treimi din suprafaţa Pământului.

hotnews.md

0