1077

Republica Moldova ar putea renunța la raioane în următorii ani

raioane, restructurare
O nouă strategie de reformare a administrației publice, elaborată recent, prevede, între altele, reorganizarea teritorial-administrativă a Republicii Moldova, adică renunțare la raioane.

Documentul a fost consultat cu autoritățile locale, care au declarat că își doresc mai multă autonomie în luarea deciziilor și descentralizarea mai multor servicii.

Primarii invitați de dezbateri au subliniat că în prezent bugetele localităților sunt insuficiente pentru realizarea unor lucrări mai mari, astfel încât este necesară suplinirea lor. O măsură pe care primarii o așteaptă de mai mult timp este descentralizarea colectării impozitelor ca acestea să ajungă în bugetele locale, după cum a subliniat Nina Munteanu, primarul comunei Pelinei, raionul Cahul.

”Bugetul este foarte auster. Ceea ce am solicitat noi, să ne vină taxele percepute pentru transport, nu vin încă în buget. Taxele pentru bunurile imobile – nici până acum nu sunt schimbări în legislație. Adică, suplimentar nu avem în localitate instituții care ar transfera niște taxe”, a declarat Nina Munteanu.

Primăriile depind în mare parte de luarea deciziilor la nivel de raion, a adăugat un alt primar, Elena Lambos, din satul Cioara, raionul Hâncești.”Să începem cu descentralizare ce ține de deciziile locale – până la implementarea proiectelor. Să fim cu mâinile libere la luarea deciziilor, să nu depindem de consiliile raionale, de diferite direcții concentrate, desconcentrate. Și birocrația – pentru a determina un proiect ne trebuie avizul diferitor direcții”, a declarat Elena Lambos.

Această nouă strategie, de reformare a administrației publice, prevede inclusiv o nouă organizare teritorial-administrativă, a declarat secretarul general-adjunct al Guvernului, Valentin Guznac.

”Structurile raionale și-au pierdut din valoarea și importanța pe care o aveau mai mult timp în urmă. Serviciul este foarte important să fie cât mai aproape de cetățean și structuri intermediare care mai încearcă să influențeze asupra acestui proces sunt de prisos. Va fi o nouă structură teritorial-administrativă. Vor fi câteva principii, cel de bază va fi amalgamarea benevolă a comunităților, în baza unor criterii: sub aspect economic, infrastructural, cultural”, a declarat Valentin Guznac.

Reforma administrației locale este prevăzută abia pentru etapa a doua a strategiei, care ar urma să se desfășoare în 2019-2020. Până atunci autoritățile își propun să adopte baza legală pentru promovarea reformei, a adăugat Valentin Guznac. Potrivit lui, documentul ar urma să fie aprobat la Guvern până la mijlocul lunii iunie.

timpul.md

0