2060

Ea este executoarea prin buzunarele căreia au trecut miliarde de lei

executor, spalare bani
Svetlana Mocan, executor judecătoresc, acuzat de comiterea abuzului de serviciu, soldat cu urmări grave, a fost achitat pe 21 martie, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, scrie mold-street.com.

E vorba de o persoană ce a jucat unul din rolurile de bază în celebrul "Laundromat", operaţiune de spălare a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul sistemului judecătoresc şi bancar din Moldova.

Potrivit sursei, sentinţa a fost dictată de Galina Moscalciuc de la Judecătoria Buiucani, care a ajuns la concluzia că fapta inculpatei „nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii. Procuratura consideră sentinţa de achitare ca fiind lipsită de temei şi anunţă că o va ataca în instanţa ierarhic-superioară”.

Potrivit celor constatate de Procuratura Anticorupţie, Svetlana Mocan, „activând în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti Centru, a săvârşit abuz de serviciu la executarea ilegală a ordonanţelor emise de Judecătoriile sectoarelor Centru, Ciocana, Rîşcani, Buiucani, Botanica ale capitalei, Judecătoriile raioanelor Comrat, Căuşeni, Drochia, Ungheni, Teleneşti, precum şi Judecătoria Economică de Circumscripţie, inclusiv prin falsificarea ordonanţelor".

„În intervalul martie 2011 – ianuarie 2014, în lipsa împuternicirilor, executorul judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea unor proceduri de executare ilegale de la persoane neîmputernicite în modul corespunzător, intentând mai bine de 40 de proceduri de executare, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova, precum şi care îşi au sediul în afara circumscripţiei camerei teritoriale Centru.

În continuare, contrar prevederilor legale, în lipsa informării debitorilor nerezidenţi, cu informarea formală a debitorilor rezidenţi, fără a expedia scrisori recomandate cu aviz de primire, în lipsa asigurării transmiterii textului cuprins în act şi confirmarea primirii lui, precum şi fără de publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a actului ce urma a fi comunicat, executorul judecătoresc a purces la efectuarea acţiunilor de executare silită”, se arată în decizia Procuraturii.
executor, svatlana mocanDe asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru a Băncii Moldinconbank din Chişinău, executorul a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211,5 miliarde de lei de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Procurorii au finalizat şi expediat respectiva cauză penală instanţei de judecată în anul 2014 şi reieşind din probele administrate atât în cadrul urmăririi penale, cât şi în instanţa de judecată, au solicitat condamnarea inculpatei la patru ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de opt ani. 

Potrivit unei investigaţii realizate de RISE Moldova şi OCCRP în cazul Laundromat, executoarea Svetlana Mocan s-a ocupat de cele mai multe ordonanțe judecătoreşti. Aproape 17 miliarde dolari au trecut prin contul ei de la Moldindconbank.

Potrivit rise.md, pe parcursul anilor 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde USD din fonduri murdare prin acest complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din R. Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă.
executor, spalare bani
În „spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova. Practic, aceștia au avut rolul de legalizare a banilor, pronunțând, la solicitarea unui lanț de companii off-shore, peste 50 de ordonanțe judecătorești privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde USD. Aceasta este o sumă uimitoare pentru o țară cum este Republica Moldova, care a avut un PIB sub 8,5 miliarde USD în 2013. Unii dintre aceștia sunt cercetați penal, în timp ce alții au demisionat din sistem.

unimedia.info

0