2140

Paradoxul bogatiei: Medvedev recunoaste ca a ramas fara bani

medvedev, paradox
Pretul petrolului a "ingropat" Rusia in paradoxul crizei la Moscova. Medvedev anunta un plan de redresare economica, dar admite nu are bani sa-l puna in aplicare. Prabusirea pretului petrolului a ingropat Rusia Kremlin, Moscova, Rusia Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anuntat marti ca a definitivat planul anticriza menit sa combata recesiunea provocata de prabusirea pretului petrolului, dar a admis ca inca nu exista fonduri suficiente pentru a-l putea implementa in totalitate, transmit agentiile AFP si EFE, preluate de Agerpres.

El a precizat ca planul are circa 120 de masuri impartite in doua mari capitole, unul destinat sprijinirii populatiei si a sectoarelor economice afectate substantial de criza (agricultura, sectorul auto, industria usoara, constructiile si transporturile), iar celalalt cuprinde reformele structurale, inclusiv privatizari.

Premierul rus a subliniat ca este preocupat in mod deosebit sa acorde populatiei sprijinul necesar pentru a face fata situatiei economice si sa garanteze plata salariilor, pensiilor si a ajutoarelor sociale.

Cat despre finantarea masurilor din planul de redresare economica, el a sugerat ca incasarile bugetare din primul semestru ar putea permite gasirea cel putin partiala a resurselor financiare ce lipsesc in prezent. Conform unor evaluari efectuate de mass-media pe baza diferitelor versiuni ale planului care au circulat in ultima vreme, pentru aplicarea acestuia ar fi nevoie de circa 10 miliarde de euro.

Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, Rusia va inregistra anul acesta o scadere economica de 1%, in special ca urmare a diminuarii pretului petrolului si gazelor naturale, principalele sale produse la export si care ii asigura circa jumatate din veniturile la buget.

Guvernul de la Moscova si-a construit bugetul bazandu-se pe un pret al petrolului de circa 50 de dolari barilul. Prin urmare, scaderea cotatiilor petrolului mult sub acest prag este de natura sa destabilizeze serios finantele publice ale Rusiei, situatie agravata si de sanctiunile adoptate impotriva ei de statele occidentale in urma conflictului din Ucraina.

De altfel, pe langa masurile pe termen scurt, planul anuntat de Medvedev are ca principal obiectiv realizarea unor schimbari structurale in economie, care sa reduca dependenta de petrol

Luna trecuta, tot Medvedev a declarat ca toate ministerele si structurile statale vor fi nevoite sa taie din cheltuieli si sa-si reduca personalul pentru a face fata crizei, iar presedintele Vladimir Putin a promulgat luni un act normativ ce prevede cresterea taxelor pe carburanti.

protv.md

1