1159

O nouă problemă pentru Shor. Și rușii caută miliardul dispărut în Moldova

miliard furat, shor
Metrobank din Federaţia Rusă, instituţie financiară ce a rămas fără licenţă de activitate în vara anului trecut, se consideră prejudiciată ca urmare a dispariţiei miliardului din cele trei bănci din Moldova (BEM, Unibank şi Banca Socială).

Creditorii instituţiei au iniţiat deja mai multe proceduri pentru a recupera banii dispăruţi în Republica Moldova.

În acest sens au contractat şi baroul de avocaţi "Efrim, Roşca şi Asociaţii", pentru servicii juridice pe teritoriul Moldovei, scrie mold-street.

Şi alte instituţii financiare din Rusia au iniţiat diverse proceduri pentru recuperarea mijloacelor financiare care ar fi dispărut de la cele trei bănci din Moldova. De exemplu anul trecut mai multe echipe de avocaţi şi experţi au vizitat Moldova pentru a se documenta şi pentru a investiga situaţia creată şi pentru a identifica soluţiile pentru recuperarea banilor.

Metrobank în rapoartele de anchetă

Metrobank figurează şi în raportul Kroll, dar şi în raportul parlamentar privind ancheta pe cazul dispariţiei miliardului.

Potrivit raportului din parlamentul Moldovei cele trei bănci au dat în mod repetat bilanţuri eronate, folosind metoda „depunerilor peste noapte” – depuneri fără dobândă ale băncilor ruseşti Interprombank, Gazprombank, Alef Bank şi Metrobank – pentru a masca lipsa de capital în timp ce continuau să dea credite neperformante.

„În esenţă, aceste operaţiuni erau operaţiuni de manipulare”, scrie în raportul parlamentar.

O cifra a posibilului prejudiciu este oferită de compania de audit Grant Thornton, controlată de fostul vicepremier Stephane Bride, care în raportul de audit pentru anul 2015 la Unibank constată o serie de încălcări a normelor prudenţiale de către administraţia băncii moldoveneşti.

Astfel auditorii Grant Thornton au depistat la Unibank un depozit de 249,86 milioane de lei primit de la Metrobank din Rusia şi un împrumut de 157,16 milioane de lei de la Gazprombank.

"Depozitul primit de la Metrobank, Rusia a fost înregistrat drept garanţie pentru un credit acordat de bancă. Noi nu am primit confirmare privitor la soldurile la depozitele şi creditul de la aceste bănci", se constată în raport.

Potrivit unor surse creditorii Metrobank ar putea încerca să recupereze prejudiciul din contul creditului acordat de Banca Naţională sau din banii recuperaţi ca urmare a vânzării activelor Unibank.

Aminitim că Banca Centrală a Rusiei a decis pe 1 iunie 2015, retragerea licenţei băncii Metrobank şi iniţierea procedurii de lichidare a acestei bănci, "ca urmare a numeroaselor încălcari a legislaţiei bancare, dar şi pentru a nu-i expune riscului pe creditorii şi deponenţii instituţiei". Potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei la momentul deciziei de retragere a licenţei la Metrobank exista o "gaură" de 4,5 miliarde de ruble (circa 80 de milioane de dolari) în bilanţ. 

Potrivit raportului Kroll Unibank, alături de Banca de Economii şi Banca Socială fac parte din Holdingul Shor.

La începutul lunii septembrie 2014 conducerea Băncii de Economii a anunţat despre intenţia de a procura 100% din capitalul social al Unibank. Aceasta a fost apreciată de experţi drept una suspectă în condiţiile în care instituţia nu prea are resurse pentru o astfel de tranzacţie. 

Cine sunt acţionarii Unibank

În prezent Unibank este în procedură de lichidare. Potrivit ultimelor date 21 firme şi persoane fizice împart pachetul de 100% de acţiuni de la Unibank, fiecare având mai puţin de 5%. În structura de acţionariat figurează opt companii din Marea Britanie, o cetăţeancă a Rusiei şi 12 cetăţeni ai Republicii Moldova.

Printre acţionarii de la Unibank poate fi remarcat ex-preşedintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, care are 4,8%, fostă consilieră comunistă Reghina Apostolova cu 4,75%, fostul şef al Vămii Viorel Melnic cu 4,61%, preşedinta Federaţiei de Tenis Marina Tauber cu 4,6%, dar şi conducătorii reprezentanţei din Moldova ai agenţiei RIA Novosti - Vladimir Novosadiuc cu Margarita Ţvic cu câte 4,6%. De altfel, Novosadiuc este unul din membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Sociale.

Pachete de 4,6% din capitalul Unibank mai deţin şi Aurel Marinescu, Tudor Negru, Roman Grinco, Veaceslav Lupov, Nani Abaşidze şi Olga Bondarciuc.

unimedia.info

0