5403

Afaceri cu avioane de miliarde derulate de un ex-deputat moldovean la București

bucuresti, moldovean
La marginea Bucureștiului, Rusia a pus ochii pe terenurile țăranilor pentru a face o mega afacere. Printre altele, și o fabrică de avioane Tupolev. Sume amețitoare au fost vehiculate, iar afacerea a fost dicutată în România la nivel de ministru, transmite publicația Euractiv.

Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului. Ba chiar fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a discutat cu oficiali ruși despre investiție. Administratorul afacerii este un personaj controversat: moldoveanul Vitalie Usturoi. Numele lui apare în afacerea Țigareta 2, în afacerea Aro și devalizarea Bancorex, dar și legat de Revoluția din 1989, fiind inclus pe lista „turiștilor ruși” care au împânzit România în acele zile.

Sătenii din Adunații Copăceni credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când au aflat că un investitor misterior s-a arătat interesat să le cumpere pământurile cu sume ce depășeau de zece ori prețul pieței. Totul pentru construcția acolo a unei fabrici de avioane, un aeroport, dar și locuințe pentru zeci de mii de angajați. Este vorba despre firma West Euro Energy Trans Airspace Holding, pe scurt WEETAS, al cărei acționar majoritar și administrator este Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetățenie română.

Usturoi a luat legătura cu primarul comunei și i-a prezentat planul, iar vestea s-a răspândit repede printre oameni, care abia așteptau să primească sume mari pentru terenuri.

Vitalie Usturoi a detaliat planul fabricii de avioane Tupolev și al aeroportului.

„Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia și din Europa ar fi adus componente. E o investiție foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie și am semnat pentru prima tranșă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro", a explicat Vitalie Usturoi.

Suma pare de domeniul fabulației, dar până să demonstrăm că banii există sau nu, în contractul semnat de Usturoi cu „platforma financiară”, contract studiat de reporter, datele apar așa cum au fost prezentate de acesta.

Banii din Rusia, via Deutsche Bank

Platforma financiară despre care vorbește Vitalie Usturoi se numește Hestiun Finance (UK) Limited, o firmă britanică care, aparent, își ține banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primii bani au venit în România în primăvara lui 2014.

„Pe 28 aprilie 2014, pe contul nostru a fost transferat un miliard de euro, urmând ca până la sfârșitul lunii mai să vină încă 19 miliarde", a afirmat Usturoi.

Proveniența banilor i-a făcut pe angajații BRD să blocheze miliardul de euro sosit de la Deutsche Bank. Oficial, BRD a refuzat să comenteze situația, invocând secretul bancar. Neoficial, însă, se fac investigații.

„Orice sumă peste 15.000 de euro este raportată la Oficiul pentru Spălarea Banilor și la alte instituții. Acest miliard a fost blocat pentru investigații, deoarece erau probleme pe proveniența banilor", ne-au explicat surse din BRD, sub protecția anonimatului.

BNR: „Am avut informații”

Banca Națională a României a răspuns parțial întrebărilor puse de reporter. BNR recunoaște că a avut informații despre transferul de bani de care vorbește Vitalie Usturoi, dar că nu s-a confirmat.

Investigația integrală o găsiți aici.

0