4090

Ion Sturza - „șah, dar încă nu mat” pentru Vlad Plahotniuc

plahotniuc, sah si mat
Comentatorii de la Chişinău continuă să-şi publice propriile concluzii asupra desemnării lui Ion Sturza la funcţia de premier. Acesta nu va fi învestit nu atât pentru ceea ce este, cât pentru ceea ce nu este – un şantajabil, scrie Ion Mischevca în „Adevărul Moldova”. Nominalizarea sa ar fi totuşi, la părerea columnistului, o simplă cacealma şi o încercare neinspirată a preşedintelui de a ieşi basma curată. A fost înaintat doar pentru a-i face în ciudă lui Plahotniuc şi a-i mai câştiga timp lui Filat. Miza constă în desemnarea şi votarea următorului candidat sau declanşarea alegerilor anticipate. Restul sunt poveşti de adormit copiii sau de speriat bătrânii”, concluzionează autorul editorialului.

Dumitru Ciubașenco, care îşi publică editorialele în ziarul de expresie rusăPanorama, numeşte „spectacol al cărui scop rămâne neclar” această nominalizare, iar pe cel nominalizat – „candidat camuflat al PLDM”, și, cu o mare probabilitate, „al Occidentului”. O explicaţia avansată de editorialist ar fi că Occidentul s-ar fi împăcat cu ideea că anticipatele sunt inevitabile, hotărându-se să le organizeze cu pierderi minime pentru a putea recupera terenul pierdut de fosta AIE în fața lui Renato Usatâi și Igor Dodon prin Partidul DA și prin încă două proiecte dirijate de Ion Sturza și Maia Sandu.

Comentatorul politic Petru Bogatu de la „Ziarul Național” vede în gestul preşedintelui „un şah, dar încă nu un mat” pentru Vlad Plahotniuc. Însuşi Sturza i se pare a fi lui Bogatu „miza campaniei occidentale de demolare a cleptocraţiei de la Chişinău pe care UE şi SUA au dezlănţuit-o odată cu spulberarea aşa-zisei poveşti de succes”. Comentatorul invocă în acest sens reacţiile „de salut” ale lui Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în RM, şi James D. Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău. Petru Bogatu îl vede pe Ion Sturza drept posibil viitor președinte al R.Moldova: „[…] fostul premier are toate calităţile pentru a fi în stânga Prutului ceea ce a fost Traian Băsescu şi este acum Klaus Iohannis pentru România.”

Dintre reacţiile politicieni lor, RFI o consemnează pe cea a vicepreşedintelui PLDM, Vadim Pistrinciuc. Sunt şanse mici ca Sturza să fie votat premier, dar să nu ne grăbim, este îndemnul politicianului. El consideră că Republica Moldova se află acum pe marginea unui vulcan. Ar fi nevoie să se aplece urechile către voinţa cetăţenilor.

În primele ore ale dimineţii de miercuri, fostul ministru al Educației, Maia Sandu, anunţa pe pagina sa de Facebook că a lansat o mișcare pentru crearea unui nou partid politic. Raţiunile din care o face apar ulterior în mai multe interviuri. În cel cu şeful biroului Europei Libere de la Chişinău, Vasile Botnaru,  fostul ministru îşi califică decizia ca pe o  „provocare enormă”, dar și o „oportunitate pentru oameni onești şi integri să facă o echipă și împreună să încerce să schimbe clasa politică şi ţara”. Ulterior, pentru portalul AGORA,  îl apreciază pe Ion Sturza ca pe o candidatură bună, dar se autoexclude din rândul unor potenţiali membri ai cabinetului acestuia, din moment ce şi-a anunţat crearea partidului.

Liderul Partidului „Casa Noastră-Moldova”, ex-deputatul comunist, Grigore Petrenco, reținut la 6 septembrie a.c. pentru organizarea dezordinilor în masă, apare cu un interviu pe portalul de expresie rusă „NewsMaker”. Se declară nevinovat, victimă a răzbunării lui Vlad Plahotniuc. „Dosarul nostru, spune fostul deputat, poartă un caracter politic și acest fapt a fost recunoscut și de APCE”. În plus, vizita de documentare efectuată la Chișinău de către președintele Comisiei de monitorizare a APCE, Stefan Schennach, ar fi un semnal că autoritățile moldovenești au trecut „linia roșie.” Ex-deputatul a declarat că partea de acuzare a dosarului este „construită” pe depozițiile celor 61 de martori, dintre care 58 sunt lucrători ai poliției. Grigore Petrenco vorbește în interviu și despre condițiile de detenție, apreciind că Penitenciarul nr.13 trebuie să fie închis pe motiv că aflarea în această instituție este un act de violență împotriva demnității umane.

Agenția „Novosti Pridenestrovia” scrie despre alegerea, cu majoritate de voturi şi unul „contra” a lui Vadim Krasnoelski (45 de ani) în funcția de președinte al sovietului suprem de la Tiraspol. Noul președinte al SS a spus că mizează pe stabilirea unor relații constructive cu deputații și „cu toate ramurile puterii.” „Novosti Pridenestrovia” anunță și despre alegerea unanimă a lui Pavel Prokudin (49 de ani) în funcția de premier al regiunii transnistrene. După alegerea sa în funcție, Pavel Prokudin a spus că acum sarcina sa principală este identificarea surselor pentru acoperirea plăților sociale. El a spus că pachetul măsurilor anticriză va fi adoptat în luna ianuarie 2016.

europalibera.org

0