3801

”Să le dăruim persoanelor în etate o sărbătoare frumoasă”! Casa de bătrâni din satul Prodănești

actiune de caritate, prodanesti
Forum.md are o tradiție frumoasă - în ajunul sărbătorilor de Anul Nou, utilizatorii forumului care nu sunt indiferenți față de necesitățile celor mai triști ca ei, aduc spiritul sărbătorii și voie bună celor care din anumite motive nu au posibilitate să simtă și ei că e sărbătoare. 

În acest an, în ajun de sărbători, activiștii proiectului de binefacere ”Să ajuți - e atît de simplu”, FORUM.MD  vor merge la azilul de bătrîni din satul Prodănești (r-nul Florești), unde stau 43 de bătrîni. Detalii despte acțiunea caritabilă le gasiți aici.
azil de batrani, actiune de caritate
Azilul de bătrâni din satul Prodănești a fost înființat în anul 2000 și până în prezent reprezintă casa multor persoane în etate din țara noastră. Scopul acestei instituții este susținerea morală și îngrijirea oamenilor de vârsta a treia, a bătrânilor singuratici și a persoanelor cu dizabilități, pentru ca ei să nu se simtă marginalizați sau o povară pentru copii, familie și societate în ansamblu.

Pe parcursul celor 15 ani de activitate, azilul a adunat mulți bătrâni în pofida tuturor dificultăților pe care le întâmpina și niciodată nu a refuzat să ofere ”o casă” unui suflet la nevoie.

”Capacitatea azilului de bătrâni este de 40 de locuri, însă la moment stau 45 de bătrâni. Pe timp de iarnă numărul poate ajunge și la 56-57” - ne-a împărtășit Vera Crivorucica, președintele ONG “Alinare”.
azil de batrani, prodanesti
O parte din bătrânii care ajung la azil sunt selectați prin intermediul Direcției Asistență Socială a raionului, mulți sunt aduși de familiile lor, care nu au posibilitate să le poarte de grijă. Azilul găzduiește persoane cu vârsta cuprinsă între 65-98 de ani, de asemenea sunt persoane cu dezabilități pentru care instituția a devenit pe bună dreptate ”casă”, fiind aici încă din tinerețe.

”La început toți bătrânii sunt înspăimântați de ideea de a locui într-un azil, însă cu timpul realizează că au nevoie de cineva care să le fie alături și să le poarte de grijă” - a adăugat Vera Crivorucica.
prodanesti, actiune de caritate
În cadrul azilului întâlnim bătrâni cu expresii vesele sau mai triste, cu multiple griji nerostite și istorii de viață tragice. Printre aceștea se numără și o bătrână de 87 de ani, Țurcanu Efimia.

”A fost de mic copil, de la vârsta de numai 5 ani, deportată în Siberia. După 10 ani a reușit să revină în țară și să se stabilească cu concubinul ei. Totuși după moartea acestuia a rămas pe drumuri, deoarece copii bărbatului i-au luat casa. În urma acestor evenimente a ajuns la azil nostru”.

”Mai avem un alt bătrân, domnul Doră Mihail, în vârstă de 74 de ani, la fel a fost în copilărie deportat în Siberia. Revenit acasă, s-a căsătorit de două ori. Cu prima sa soție a avut un copil cu dizabilități, căruia i-a lăsat apartamentul din Chișinău și a decis să se stabilească în Florești, unde a construit o casă și s-a recăsătorit. Însă, după ce a fost paralizat și a devenit invalid de gradul I, soția acestuia l-a adus la azil și, vă imaginați, mi-a spus că nu mai are nevoie de el” - a povestit D-na Vera.

Azilul de bătrâni din satul Prodănești este susținut de Asociația Obștească ”Alinare” și de către Consiliul Raional Florești, care an de an fac tot posibilul pentru a oferi bătrânilor un trai decent. În pofida acestui fapt sunt încă o mulțime de lucruri indispesabile de care au nevoie acești oameni.
prodanesti, actiune de caritate
”La moment ducem lipsă de lucrurile pentru igiena personală. Sunt mulți bătrâni bolnavi, care nu pot să se deplaseze de sine stătător, de aceea au nevoie de îngrijiri speciale. Avem resurse pentru a procura medicamentele necesare, însă nu și produse pentru igienă personală” - ne-a informat D-na Vera.
prodanesti, actiune de caritate
Viața bătrânilor în cadrul azilului este destul de bine sistematizată și decurge după o anumită ordine a zilei. Pe parcursul zilei sunt organizate diverse activități de recreere și divertisment, nu lipsesc plimbările în aer liber.

Pe lângă îngrijiri și condiții bune de trai, acești bătrâni au nevoie și de căldura unei familii, de atenție și dragoste, mai ales în pragul sărbătorilor de Crăciun. Or, indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de un ”Crăciun Fericit”!

Violeta Rașcovschii pentru Forum.md

0