7794

Ruinele sovietice pot îmbogăţi Republica Moldova

ruine, imbogatit
Statul se chinuie de ani buni să vândă proprietăţile moştenite din perioada sovietică, care ar putea să „resusciteze” economia Republicii Moldova dacă Guvernul nu le-ar folosi doar pentru a-şi spăla imaginea.

Ministerul Economiei anunţă o nouă rundă de privatizări ale proprietăţilor statului care se desfăşoară în perioada 28 august – 16 octombrie. Printre bunurile oferite spre privatizare se află cinematografele din oraşele Făleşti şi Leova, mai multe acţiuni din cadrul a 28 de societăţi pe acţiuni, complexe patrimoniale unice şi construcţii nefinalizate. Valoarea iniţială a bunurilor expuse la licitaţia „cu strigare” este de 34.937.100 lei. Valoarea totală a bunurilor scoase la concurs investiţional constituie 1. 250 000 lei, iar volumul minim al investiţiilor – 2. 700 000 lei, cu realizarea lor în decursul a trei ani.  

Statul anunţă că vrea venituri la buget din privatizări

Suma scontată a mijloacelor financiare, rezultată din expunerea acţiunilor la Bursa de Valori constituie 231.188.420 lei. Scopul anunţat de autorităţi este de a diminuarea participaţiei statului în societăţile comerciale, atragerea investiţiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor şi  crearea locurilor de muncă, precum şi asigurarea resurselor planificate în acest an la buget, care se confruntă cu o lipsă a resurselor financiare.  În condiţiile în care din zecile de bunuri scoase la mezat de stat sunt privatizate pachete infime de acţiuni, iar concursurile investiţionale sunt declarate în mare parte nule din cauza lipsei ofertelor, expertul economic Viorel Gârbu susţin că „vinovat” se face modul de abordare al Guvernului.  

Poziţia rigidă a Guvernului

Potrivit economistului, Republica Moldova nu este un stat atractiv pentru investiţii, iar procesul de privatizare este unul foarte dificil. „Guvernul de la Chişinău este foarte rigid prin poziţia pe care o manifestă în domeniul privatizării. De exemplu, unele bunuri sunt scoase la vânzare doar în cadrul unor concursuri investiţionale. Mă gândesc acum la întreprinderea „Giuvaier” în care nici un agent economic nu ar dori să investească, deoarece o afacere în domeniul bijuteriilor la noi nici măcar nu este una rentabilă. Guvernul nu câştigă nimic dacă ţine aceste bunuri în proprietatea statului”, susţine Viorel Gârbu.   

Ruinele sovietice – mine de aur gestionate prost de stat

În final, aceste întreprinderi pe care statul le deţine nu funcţionează, generează pierderi enorme, statul ratând multe miliarde de lei în buget. „Aceste întreprinderi, care sunt nişte ruine moştenite din perioada sovietică, dacă aveau să fie privatizate chiar şi la preţuri mici, aveau să genereze un potenţial economic esenţial, aveau să contribuie la relansarea economiei şi să aducă venituri generoase bugetului Republicii Moldova”, a subliniat expertul economic.  El mai spune că Guvernul creează impresia că vrea să îşi îmbunătăţească imaginea prin faptul că arată cât sunt ei de rigizi în a vinde proprietăţile statului şi, în acelaşi timp, obiective foarte importante sunt privatizate în condiţii obscure şi cu elemente clare de corupţi. Potrivit lui Viorel Gârbu, o altă problemă ţine de valoarea acestor bunuri. Preţul corect este stabilit de Bursa de Valori care nu există în Republica Moldova.   

Concursuri eşuate din lipsă de oferte

Datele Agenţiei Proprietăţii Publice arată că în prima rundă de privatizări din acest an au fost expuse 55 de bunuri, fiind privatizate două. Din cele 24 de societăţi care şi-au scos la vânzare pachetele de acţiuni, au fost vândute doar 1,4% din acţiunile „InLac” şi 0,023% din acţiunile „Carmez”. Concursul comercial a fost declarat nul din cauza lipsei ofertelor. De asemenea, la licitaţiile „cu strigare” nu au fost înregistrate oferte, iar încercarea de a vinde cinematografele din Făleşti şi Leova s-a soldat cu eşec, nimeni nefiind interesat să facă investiţii în acest bunuri. 

sursa

0