3137

Zeci de judecători s-au ales cu apartamente la preţ redus în urma unui aranjament cu primăria Capitalei

apartament, primarie
Chiar dacă Maia Sandu nu a ajuns prim-ministru al Republicii Moldova, tot mai mulţi cred că ea încă nu şi-a spus ultimul cuvînt în politica moldovenească şi că ar putea oferi unele surprize în viitor. Pornind de la această constatare, dar şi de la situaţia politică concretă care este, Dumitru Spătaru de la portalulTribuna a încercat să deseneze cîteva posibile scenarii privind viitorul politic al Maei Sandu. Unul dintre acestea, de exemplu, presupune că ea îşi va lansa propriul proiect politic. Această posibilitate, în opinia lui Dumitru Spătaru, nu poate fi exclusă, chiar dacă fosta ministră a Educaţiei nu a dat deocamdată nici un motiv să se presupună acest lucru. „În cazul unui astfel de scenariu, Maia Sandu le-ar crea serioase probleme lui Vlad Filat şi Iurie Leancă, deoarece un eventual proiect politic al său se va suprapune cu ceea ce reprezintă la moment din punct de vedere electoral PLDM şi PPEM”, conchide autorul. Nu este exclus nici faptul că Maia Sandu pur şi simplu nu va mai dori să aibă de a face cu politica moldovenească şi se va retrage din prim planul vieţii publice în viitorul apropiat.

Reporterii de investigaţie din grupul Rise Moldova scot la iveală faptul că în urma unei înţelegeri cu primăria capitalei, zeci de judecători s-au ales cu apartamente la preţ redus. Chilipirul se datorează Primăriei mun. Chișinău care, în pofida faptului că a fost deposedată de mai multe terenuri în urma unor decizii de judecată dubioase, a atribuit în folosință Consiliului Superior al Magistraturii două loturi care valorează peste 5 milioane de lei. Astfel, în cele cinci blocuri care se construiesc de zor se vor cuibări 41 de magistrați, chiar dacă majoritatea dintre ei au cel puțin o locuință. Astfel, unui judecător îi revine, în medie, un apartament de 70 m.p. la un preț de 25 000 de euro. Însă lucrurile stau radical diferit în cazul muritorilor de rând, scriu reporterii Rise Moldova, oamenii urmând să scoată din buzunar pentru un apartament similar, ceva mai mult de 43 000 de euro.

Jurnaliştii de la „Ziarul National” au consultat baza de date a Interpol şi au constatat că în aceasta figurează 45 de persoane care dețin cetățenia Republicii Moldova. Cu ajutorul Interpolului sunt căutați și cetățeni străini care au în paralel cetățenia moldovenească. În baza de date mai stă fotografia fostului deputat democrat Valeriu Guma, condamnat în România pentru dare și luare de mită și cea a fostului deputat din stânga Nistrului, Dmitri Soin. Fostul polițist Ion Perju a ajuns să fie căutat de Interpol după ce a fost condamnat la închisoare în dosarul „7 aprilie 2009”, fiind găsit vinovat de vătămare corporală gravă și exces de putere. În aceeaşi bază de date se regăseşte şi fostul șef al Serficiului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol, căutat pentru abuz în serviciu.

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com notează că cifra de afaceri a celor mai mari contribuabili la bugetul transnistrean a scăzut cu 58%. Potrivit așa numitului comitet vamal din stânga Nistrului cea mai mare scădere a cifrei de afaceri, de 67% a fost înregistrată de către Uzina Metalurgica din Râbniţa. Cea mai mare reţea de magazine din regiune, practic monopolistul din sectorului comerțului aflate sub jurisdicția autorităților de la Tiraspol, compania Sheriff şi-a redus afacerile cu 64%, iar Fabrica de Ciment Râbniţa cu 45%. Jurnaliştii de la Mold-street amintesc că autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că salariile și pensiile din regiune vor fi achitate și în continuare în proporție de doar 70%, practică ce continuă de peste jumătate de an.

sursa

0