3240

Cercetătorii din 30 de universități ne îndeamnă să mâncăm! Provoacă repulsie, dar pot salva omenirea

viata, cercetatori
Un grup de cercetătoride la 30 de universităţi şi centre ştiinţifice din Italia au prezentat în cadrul Expoziţiei Universale de la Milano un studio prin care îndeamnă oamenii să foloseascăinsect în alimentație, acestea fiind o sursă sustenabilă de hrană, extrem de necesară în contextul creşterii continue a populaţiei globului.

În unile următoare, documentul va fi depus la Comisia Europeană şi la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

„Ne gândim la generaţiile viitoare. Acum suntem şapte miliarde de persoane în întreaga lume şi în 2050 vom fi nouă miliarde”, a declarat cercetătorul italian Andrea Mascaretti, citat de evz.ro. În opinia lui, consumul de proteine este mult prea mare în unele ţări şi se bazează mai ales pe proteine de origine animală, a căror producţie necesită mari cantităţi de apă şi cereale şi numeroase lucrări agricole.

Pe de altă parte, insectelor comestibile au un impact redus asupra mediului şi sunt o valoroasă sursă de proteine, grăsimi, vitamine, fibre şi minerale.

„Dacă pentru a produce un kilogram de proteine din carne de vită sunt necesare zece kilograme de cereale, pentru a obţine aceeaşi cantitate de proteine din insecte este de ajuns doar un kilogram şi jumătate de cereale”, a exemplificat Marcaretti.

Un studiu anterior realizat de FAO arată că în jur de două miliarde de oameni din întreaga lume consumă zilnic insecte. Există 1 900 de specii de insecte comestibile, cele mai cunoscute fiind: scarabeii, omizile, albinele, viespile, furnicile şi greierii.

sursa

0