În pofida ofertei insistente a Moscovei, Turkmenistanul cere ajutorul SUA
Instabilitatea crescândă la graniţa cu Afganistanul obligă Turkmenistanul să ceară asistenţă tehnică din partea SUA, a declarat şeful Comandamentului Central al SUA, generalul Lloyd Austin, în faţă Congresului american, cu ocazia raportului anual cu privire la cooperarea militară a SUA cu ţările din Asia Centrală.
Generalul Austin a mai declarat că Washingtonul ar trebui să răspundă pozitiv la cererea Ashgabatului (capitală turkmenă), potrivit Nezavisimaia Gazeta (NG).
Generalul Lloyd Austin sustien în raportul sau că „guvernul Turkmenistanului doreşte să cumpere echipament militar pentru protecţia frontierei şi tehnică pentru neutralizarea ameninţărilor”, scrie site-ul Eurasianet.org.
Ashgabatul a adresat cererea de asistenţă tehnică după intensificarea prezenţei militanţilor „Stat Islamic” (ISIS) la graniţa turkmeno-afgană. Islamiştii au atacat unităţi de grăniceri de la frontieră, iar autorităţile turkmene au anunţat mobilizarea rezervistilor. Cu toate acestea, măsurile nu sunt suficiente, pentru că frontieră cu Afganistan se întinde pe o lungime de 750 kilometri şi este practic neechipata. În unele zone a fost săpat un şanţ adânc, dar acesta este mai degrabă o oprelişte pentru animalele sălbatice, mai puţin pentru radicalii islamişti.
„Cererea adresată de Ashgabat Washingtonului poate fi legată şi de posibilele presiuni ruse asupra Turkmenistanului, care doreşte să i se permită întoarcere cu trupe la frontieră afgano-turkmenă”, – spune jurnalistul american Joshua Kucera.
Arkadi Dubnov, politolog şi expert în Asia Centrală, admite posibilitatea unui acord de cooperare între grănicerii turkmeni şi cei uzbeci, dar nicidecum cu cei ruşi, potrivit NG.
„Ocuparea de către trupele ruse a Crimeei şi invazia din Ucraina, în opinia mea a fost că un vaccin împotriva tentaţiei unor ţări precum Turkmenistanul de a cere ajutor militar de la Rusia, chiar şi în faţă unor ameninţări precum ce a ISIS. Şi cu cât mai mult Moscova da de înţeles că este pregătită să sprijine Ashgabatul, cu atât creşte dorinţa Ashgabatulului de a refuză o astfel de oferta”- spune Dubnov, citat de NG.
Prin urmare, în situaţia în care Ashgabatul este conştient de ameninţările extremiştilor din Afganistan şi, totodată, evita întărirea cooperării militare cu Rusia, singură cale de ieşire este de a face apel la Washington. Însă cererea să se referă strict la asistenţă tehnică, fără forţă umană. Turkmenistan consideră inacceptabilă desfăşurarea pe teritoriul sau de trupe străine.
Între timp, recent, fostul preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat pe postul de televiziune CNBC că prezenţa militanţilor ISIS în Afganistan este doar un zvon.
„Discuţiile despre ameninţările ISIS sunt un prilej pentru a crea un fundal alarmist, care să sperie Occidentul şi statele vecine în scopul obţinerii de ajutor”, confirmă analistul Dubnov.
Potrivit unui alt expert în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu – Alexandr Kniazev, activarea militanţii ISIS a coincis cu „activitatea tot mai mare a Turciei în regiune”. „Activitatea talibanilor aflaţi sub influenţă turcă la frontieră turkmenă, în contextul situaţiei energetice regionale, ridică întrebări cu privire la intrarea Turkmenistanului într-un „blocaj geopolitic”, care ar obligă Ashgabatul să accepte până la urmă schemele de export a energiei oferite de Ankara” – spune Kniazev.
sursa. paginaderusia.ro