1720

10 moduri în care schimbările climaterice afectează lumea. Galerie foto impresionantă

CNN a publicat o galerie foto impresionantă cu efectele dezastruoase ale schimbărilor climaterice. Dincolo de topirea ghețarilor și nivelul crescut ale apelor în mări și oceane, galeria conține imagini cu consecințe la care nu te-ai fi gândit vreodată.  

chimbări climaterice fotografii

1. Secetă: În următoarele decenii, schimbările climei vor dezlănțui o mega secetă care ar putea dura mai bine de 10 ani. Primele semne de secetă sunt deja vizibile în mai multe zone aride ale lumii. Poza de mai jos, făcută în 2012, reprezintă mâna unui om, pusă pe o parcelă uscată de pământ din regiunea râului Nil.

chimbări climaterice fotografii

2. Incendiile: Deși nu există o legătură directă între schimbările climaterice și incendiile de pădure sau vegetație, oamenii de știință cred că numărul sporit al incendiilor este provocat de vegetația uscată din cauza temperaturilor prea mari. Fotografia ilustrează o pădure în flăcări din California. 

chimbări climaterice fotografii

3. Recifele de corali: Oamenii de știință susțin că temperaturile în oceane au crescut cu aproape 18 grade Celsius în ultimul secol. Deși pare puțin, creșterea temperaturilor a provocat ecosistemele și recifele de corali, care și-au schimbat culoarea și aspectul în ultimii ani. În fotografie este prezentat un coral mort de pe insula Sfântul Martin din Bangladesh. 

chimbări climaterice fotografii

4. Prețurile la produsele alimentare: Schimbările climaterice afectează deja rezervele de produse agricole, fapt care ar putea provoca creșterea prețurilor. Potrivit experților internaționali, schimbările climei va genera prețuri de două ori mai mari la grâne până în anul 2050.

chimbări climaterice fotografii

5. Alergiile la polen: Dacă strănuți tot mai des în ultima vreme, află că de vină ar putea fi schimbările climaterice. Studiile recente au demonstrat că temperaturile în creștere și nivelul de dioxid de carbon favorizează creșterea plantelor care produc polen alergen. 

chimbări climaterice fotografii

6. Defrișările: Schimbările de temperatură nu au fost delco blânde nici cu pădurile. Mai mulți copaci din vestul Americii de Nord de exemplu, au fost atacați de o specie invazivă de gândaci. 

chimbări climaterice fotografii

7. Vârfurile înghețate ale munților: Cele ale munților Kilimanjaro l-au inspirat cândva pe Ernest Hemingway, acum sunt însă în pericol. Se spune că acesta riscă să se dezghețe definitiv în următorii 15 ani, dacă gheața se va topi în același ritm. 

chimbări climaterice fotografii

8. Specii de animale pe cale de dispariție: Fluctuațiile de temperatură reprezintă un dezastru pentru multe specii de animale, inclusiv pentru păsări și reptile. Broasca de aur de Costa Rica de exemplu, este deja pe cale de dispariție din această cauză.

chimbări climaterice fotografii

9. Migrația animalelor: Unele păsări, dar și animale mifrează în ultimii ani din ce în ce mai devreme din cauza temperaturilor schimbate.

chimbări climaterice fotografii

10. Fenomenele meteorologice extreme: La sfârșitul secolului 20, pe Planeta Pământ s-au înregistrat anual câte 20 de uragane și furtuni tropicale. Poza reprezintă super furtuna Sandy înregistrată în 2012 la New Jersey.

chimbări climaterice fotografii

sursa

0