7812

Cu ce s-au răsfățat moldovenii din Canada la Restaurant Day à la Moldova acasă la Nata Albot

restaurant, canada

Restaurant Day à la Moldova: explozie de culoare și zâmbete

Mâncarea ca la mama acasă sau „mâncarea de la pământ”, dorul de țară și dragostea față de aproape i-au făcut pe moldovenii din Montréal, Canada, să se unească în hore, să joace băsmăluța, să cânte și să petreacă ca în zilele mari în curtea casei Natei Albot, la un eveniment dedicat întru totul gastronomiei moldovenești: Restaurant Day à la Moldova.

Și pentru că în această lună Moldova își sărbătorește Limba și Independența, ziua de 17 august a fost cea în care moldovenii din Montréal, au simțit dragostea de țară trecându-le prin stomac. Mămăligă, plăcinte, sarmale și tarte, au fost doar câteva din bunătățile pregătite după rețeta bunicuțelor din Moldova.

„Suntem cu toții conectați într-un grup pe Facebook, noi, moldovenii din Montréal.  Așa am și aflat despre eveniment. Dorul de casă ne-a strâns împreună, iar  evenimentele de genul acesta ne ajută să ne mai ungem sufletul. Se mai încerca și înainte organizarea diferitelor festivități, dar acum, datorită Natei Albot ne întâlnim mai des, la aer deschis, la o vorbă, și astfel nu ne simțim singuri”, ne-a spus emoționată Olga Știucă, una din bucătăresele care și-au etalat deliciile la eveniment.

 

day, la

PC: Maia Damian

nata, canada

Meniu moldovenesc la Restaurant Day a la Moldova

În timp ce ne-a invitat să gustăm din prăjiturile cu coacăză neagră, Olga ne-a mai spus că deși de patru ani este departe de casă, gătește mereu bunătăți tradiționale la ocaziile speciale. „S-au vândut  bine prăjiturile. Copii, cei pentru care au fost gătite de fapt, au fost foarte mulțumiți.”

Continuând mica excursie în restaurantul improvizat, nu putem să nu ne oprim la măsuța cu plăcinte. „Încă două, vă rog!”, cere încrezătoare domnișoara din fața mea. „Noi am gătit plăcinte ca la mama acasă, cu brânză, mărar și ceapă, după rețeta bunicii”, ne spune Doina Golban, care a petrecut împreună cu mama ei mai mult de trei ore în bucătărie, pentru ca la Restaurant Day à la Moldova să adie miros de plăcintă moldovenească. „Ne străduim să participăm mereu la evenimentele organizate de Nata, pentru că sunt făcute din suflet, ne unesc și ne simțim mai aproape de  acasă. Nu gătim des plăcinte, pentru că trebuie să recunosc, sunt greu de făcut, necesită mult timp și răbdare, dar o dată la jumătate de an ne putem răsfăța, ne-a povestit Doina, mărturisindu-ne că vânduse până atunci cam 40 de bucăți, și încă mai avea pentru cei care au venit mai târziu.

 

a, la

Plăcinte ca la mama acasă

restaurant, moldova

Clătitele nu puteau să lipsească de la eveniment

Cu 20 de dolari, puteai să-ți cumperi și un bilet la o tombolă, în cadrul căreia au fost puse la bătaie cinci ii pentru femei oferite de Biroul pentru Relații cu Diaspora. Banii strânși în urma tombolei vor a fi utilizați pentru Bostaniada de Canada, ce va fi organizată în toamnă.

 

moldova, day

La tombolă au fost puse la bătaie cinci ii pentru femei

nata, moldova

Extragerea câștigătorilor

„Am mâncat, am dansat, ne-am distrat, am făcut tombolă, ne-am cuprins și ne-am iubit. Eu știam că moldovenii la Montréal sunt oameni buni, oameni pe care îi iubesc. Iar azi m-am convins încă o dată că ei sunt extraordinari, oameni trași prin sită, oameni selecți.  Noi stăm într-o zonă nu tare populară, Laval fiind o suburbie a Montréal -ului, dar  faptul că atât de mulți moldoveni au venit astăzi încoace, demonstrează că nu contează unde te afli, atât timp cât ai un motiv care să-i unească pe moldoveni „la aceași masă”, ne-a relatat Nata Albot, gazda evenimentului și cea care a reușit să-i adune într-o horă mare pe cei aflați la mii de kilometri de casă și care trăiesc fiecare zi cu dorul în suflet.

 

albot, moldova

PC: Maia Damian

Din discuția cu Nata, ușor întreruptă de chiuituri, am aflat că Facebook-ul și de data aceasta și-a justificat toate sacrificiile, întrucât prin intermediul acestuia nu a fost greu procesul de mobilizare a bucătarilor:  „Tot ce am făcut a fost să le propun: „Vreți? Veniți, gătiți și vindeți!” Este adevărat că noi nu ne putem mândri cu o bucătărie fină, noi nu ne putem mândri cu rețete  trase prin inel, dar noi ne putem mândri cu îndemânarea de a găti  bucate autentice, rustice, de la țară, fără adaosuri suplimentare, maioneze sau alte sosuri. Mâncarea noastră e de la pământ, așa cum a crescut ea în natură, noi adăugăm doar un pic de ulei și sare și mâncarea e gata.  Aici în  Canada au cam uitat ce înseamnă asta, ei caută, ei se mândresc cu asta, dar Moldova toată e așa, noi toți gătim așa. Și moldovenii trebuie să înceapă să creadă mai mult în bucătăria lor și să învețe cum s-o vândă” , ne-a mai spus jurnalista.

 

la, canada

PC: Maia Damian

moldova, la

PC: Maia Damian

Restaurant Day este un proiect inițiat de o organizație non-profit din Finlanda, care constă în improvizarea unui restaurant pentru o zi, într-un loc public: parc, curte, alee. Bucătarii pe de o parte și gurmanzii pe de alta, sunt toți invitați să anime atmosfera și să se manifeste la evenimentul gastronomic.

 

restaurant, moldova

Limonadă proaspătă pregătită de cei mici

la, restaurant

Decoruri tradiționale

albot, restaurant

Invitații restaurantului moldovenesc în aer liber PC: Maia Damian

canada, la

Dulcețuri de tot felul

restaurant, la

Pâine cu brânză sau gogoși

moldova, a

PC: Facebook/ Koolture Tricolore

albot, la

PC: Facebook/ Koolture Tricolore

a, la

Bucurie, jocuri, sărbătoare PC: Maia Damian

la, nata

Hora din Moldova în pași latino-americani PC: Maia Damian

canada, nata

Cei care au respectat întru totul dress code-ul PC: Maia Damian

restaurant, moldova

„Vrei să-ți desenez și ție un tricolor pe obraz?” PC: Maia Damian

diez.md

0