957

Bogătaşul de la CNA

Şi-a scris casa pe numele mamei şi nu a indicat-o în declaraţia de avere. Este vorba despre şeful-adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor de la CNA, Mihail Gofman. O investigatie a Ziarului de Garda arată că pe langa casa cu două niveluri şi mansardă în care locuieşte, ofiţerul a trecut şi alte proprietăţi ale sale pe numele unor prieteni sau rude. 


Oficial, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Mihail Gofman, a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că deţine un apartament, o cameră, trei construcţii, două garaje, şapte terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 15 ha, o fermă cu 68 de oi şi 5 vaci, două firme, un depozit bancar de 1,8 milioane de lei şi două automobile de model Hyunday Santa FE, ambele în valoare de peste 600 mii de lei. O avere de aproximativ 3,8 milioane de lei. Însă, investigaţia Ziarului de Gardă arată că ofiţerul CNA ar fi de 10 ori mai bogat. Unele firme le-a înscris pe numele fratelui său, iar câteva proprietăţi imobiliare le-a făcut „cadou” unui cumătru care desfăşoară afaceri în Republica Moldova şi în România. Totodată,o fermă din Boşcana, cu o anexă de 10 construcţii, a trecut-o pe numele unei bătrâne de 93 de ani.

Casa în care locuieşte, un imobil cu două niveluri şi mansardă, în valoare de 11 milioane de lei, amplasată în cartierul „Poiana Domnească” din Durleşti, a fost înscrisă pe mama sa.

În 2008, Gofman a semnat un contract de arendă cu Agenţia Moldsilva, prin care a intrat în posesia a 3 hectare de pădure din orăşelul Durleşti, situate pe marginea drumului Chişinău–Leuşeni. În 2010 el a cumpărat un teren de 685 de metri pătraţi peste drum de pădure şi l-a înscris pe numele mamei sale, Ritta Gofman, o pensionară de 67 de ani. Pe terenul respectiv a construit, în mai puţin de trei ani, o casă cu două niveluri, cu mansardă şi cu piscină în curte. Şi imobilul, cu o suprafaţă de aproape 200 de metri pătraţi, a fost înregistrat pe numele Rittei Gofman.

Deşi are, oficial, un imobil în capitală, estimat de experţi la 11 milioane de lei, mama ofiţerului CNA trăieşte într-o casă modestă din satul Boldureşti, raionul Nisporeni. Este profesoară de limba rusă, iar colegii ei confirmă că femeia locuieşte în sat şi nu la Chişinău.

De faptul că femeia nu şi-ar permite să construiască şi să întreţină o casă de 11 milioane ne convingem şi atunci când accesăm pagina electronică a Consiliului raional Nisporeni, unde găsim un document ce confirmă că, în 2012, profesoara de la Liceul „Valeriu Bulicanu” din Boldureşti a avut nevoie de un ajutor material pentru conectarea la conducta de gaze. Consiliul raional i-a acordat o compensaţie unică de 750 de lei.

Solicitat de Jurnal TV, Mihail Gofman a refuzat să comenteze şi a cerut să fie lăsat în pace. Potrivit unor informaţii venite pe adresa redacţiei de la persoane care susţin că sunt ofiţeri SIS, Gofman ar fi implicat în dosarul Norma, prin care statul riscă să fie prejudiciat de peste 130 de milioane de lei. Ar fi prieten cu avocatul Victor Berlinscki, pe care l-ar fi ajutat să elaboreze schema repartizării banilor în offshoruri, pentru ca statul să nu-i mai poată recupera vreodată. Contactat telefonic, Berlinski a negat că l-ar cunoaşte pe Gofman.

0