2036

Sondaj: Mai purtați mărțișor?Da sau Nu?

martisor, sarbatoare

În acest weekend vine în mod oficial primăvara, care aduce cu ea zilele dedicate doamnelor şi domnişoarelor, începând cu sărbătoarea Mărţişorului şi sfârşind cu 8 Martie, ziua femeii, sărbătoare iniţial comunistă, „spălată“ între timp de ideologie şi preluată de societatea postdecembristă.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb şi unul roșu, care apare în tradiția moldovenilor și a unor populaţii învecinate. Doamnele și domnișoarele primesc martișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.

Împreună cu mărtișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. În prezent, mărțișorul este purtat întreaga luna martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva iși pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

0