1185

PROFESII URBANE: Profesia de PROGRAMATOR care aduce in citeva zile zeci de mii de dolari, casa si masina


A inceput sa invete programare pe bancile scolii, in Chisinau. A ajuns, insa, sa fie unul dintre cei mai respectati programatori din America. Despre Andrei Creanga se spune, astazi, ca a revolutionat celebrul limbaj de programare C++, si a ajus sa faca o multime de bani. Despre programare dar si despre bani vorbim cu Andrei in acest interviu.
 
- E un lucru important ca avem un moldovean care a contribuit atat de mult la C++. Cum anume ai ajuns sa lucrezi la acest limbaj de programare, pentru ca nu e la indemana oricui?

Ma ocupam de C++ mai demult. Intai am ajuns in Statele Unite ale Americii la recomandarea unui prieten care lucra in New York, la o firma de software bancar. Mi-a zis: “Uite, te intereseaza sa dai un interviu?”. A fost un interviu prin telefon. Mi-au dat un salariu foarte mic pentru standardele din New York. Lor le-a convenit, si-au asumat riscul sa ma aduca. Eu m-am simtit ca pestele in apa dupa ce am ajuns acolo. Firma aceea m-a incurajat sa ma duc la o conferinta. Era in New York, era chiar acolo. Mi-a zis: “Du-te, firma plateste, ca am vazut ca iti place chestia aia!”. M-am dus la conferinta si, mi-aduc aminte, am vazut un speaker care mi-a placut, de acolo s-a inceput totul.
 
-Crezi ca poti sa explici pe intelesul tuturor cum e cu metaprogramarea, domeniul in care tu ai contribuit la C++?

Pot sa incerc. Si probabil ca un licean motivat ar fi interesat. Cand zici meta, meta inseamna cu un nivel mai sus. Cand zici metafizica, te referi la ce e in spatele fizicii. Chestia asta e foarte ametitoare, dar e foarte interesanta. De multe ori un program foarte plictisitor scris, o gramada de cod plictisitor si uniform, poate sa fie generat de un foarte-foarte mic nucleu de cod - care este meta - si care genereaza programul care face treaba.
 
- Tu ai si cateva proiecte, despre ce este vorba?

Pentru mine open source este o a doua natura. Nici nu ma gandesc ca vreau sa fac bani din softurile pe care le scriu. Pe Loki l-am transferat pentru ca sunt mult mai interesat de limbajul D, si limbajul D este acum tot. E open source, e online. Am lucrat foarte mult la bibioteca standard a lui D pe GitHub. Asta este, practic, cel mai mare proiect in care sunt implicat. De asemenea, chiar in cadrul muncii la Facebook, Facebook este foarte interesata sa doneze cod comunitatii open source. Are o istorie extraordinara. Tot ce nu este absolut pentru businessul Facebook, e open source. Au open source inclusiv hardware. De exemplu compilator de PHP, HADOOP Hive. Am mai lucrat la o biblioteca de C++ pentru inalta eficienta, care se numeste Folly.
 
-Ce bani iti aduce tie aceasta munca in SUA?

E o intrebare pe care o adus destul de des chiar si de la prietenii mei. Prefer sa nu ma laud cu ceea ce fac sau cistig, pentru mine este o placere aceasta munca. Am venit in SUA pentru ca vad o mai mare perspectiva in domeniul programarii, de altfel tot aici mi s-a propus casa, masina persoana si bani de pe proiecte. Nu e vorba de bani in luna dar depinde totul de proiect care poate dura chiar si ani, asta nu inseamna ca eu nu primesc pina atunci bani. Ma mai ocup si de alte mici proiecte care imi aduc in citeva zile 18.000 dolari.
 
-Ce faci in timpul liber cind nu esti la serviciu?

Citesc tot soiul de carti. Acum o sa citesc mai mult, pentru ca ne-am mutat in Boston, unde merg cu tramvaiul la serviciu si mi-am luat Kindle. Apuc sa citesc, practic, o ora pe zi. Am citit deja 3-4 carti pe Kindle. Sunt foarte entuziasmat.
 
-Daca ai vorbi cu un elev de liceu, ce limbaje de programare i-ai recomanda sa invete?

Cred ca unui elev de liceu i-as recomanda nu un limbaj anume, ci i-as pune sa invete programare in general, nu ultimul detaliu al unui limbaj. Mie mi-a mers chestia asta, ca am gasit niste detalii in C++ care au fost interesante si care se aplicau interesant. Pe urma mi-am dat seama de riscurile care sunt acolo si am vrut sa invat mai multe limbaje, sa stiu mai multe domenii. Pentru un elev de liceu poate alege orice: Python, Ruby, C++, D, bineinteles. Ideea este sa invete programare, sa invete sa scrie cod. Si asta se poate face in orice limbaj. Nu limbajul e central, ci programarea in sine.

0