2086

Lansarea serviciului „e-Factura”: Agenții economici vor putea emite și expedia facturile fiscale online

 
Lansarea serviciului „e-Factura”: Agenții economici vor putea emite și expedia facturile fiscale online

 



Lansarea serviciului „e-Factura” 
Foto: UNIMEDIA 

Serviciul electronic guvernamental „e-Factura” va fi eliberat și în regim on-line. Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu Serviciul Fiscal de Stat a lansat astăzi, 11 februarie, prima etapă a serviciului electronic, informează UNIMEDIA.

 
Această etapă este una pilot și va dura șase luni. În cadrul acesteia va fi testat serviciul cu un număr limitat de agenți economici, astfel încât la finele etapei să poată fi operate ajustări de soft.


A doua etapă este una experimentală, va fi lansată în regim de testare a programului pentru toți agenții economici, începând cu luna iunie 2014. Etapa finală va fi cea industrială, care presupune utilizarea sistemului „e-Factura” la scară națională, începând cu ianuarie 2015.


„E-factura oferă avantaje indiscutabile tuturor părților implicate în procesele implementării și utilizării acestui serviciu. Totodată va crește operativitatea documentării tranzacțiilor efectuate, se va reducere riscul falsificării facturilor fiscale, va crește productivitatea muncii, vor fi reduse cheltuielile de imprimare a facturilor fiscale”, a spus șeful Serviciul Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru.


Potrivit directorului Executiv al Centrului de Guvernare Electronică Stela Mocan, vor fi organizate traininguri gratuite de informare pe întreg teritoriul țării. 


„Numai pentru imprimarea facturilor se cheltuiau anual circa 20 de milioane de lei din contul statului, iar agenții achitau 20 de bani per factură. O dată cu implementarea serviciului electronic, aceste cheltuieli nu vor mai exista”, a precizat premierul Iurie Leancă.


Proiectul a costat 2 milioane de lei și a fost achitat din contul Băncii Mondiale (1.800.000 de lei) și a bugetului Serviciului Fiscal de Stat (200.000 de lei)

0