970

PROFESII URBANE: Electricienii de la “RED UNION FENOSA” lucreaza 24/24 h pentru un salariu de …




Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că o parte din moldoveni aleg sa munceasca în străinătate pentru a-si cistiga existenta, iar o alta parte ramin aici pentru ca sunt patrioti. Este de altfel și cazul domnului Gheorghe Aghenii, în virstă de 48 de ani, care de profesie este electrician de intretinere si reparatii. Dumnealui a acceptat să vorbească cu noi pentru “Profesii Urbane” si a a ne împărtăși experiența de electrician muncitor la Î.C.S. RED UNION FENOSA S.A.
 
-Citi clienti deserviti in fiecare zi?
In Chisinau clienti sunt in fiecare zi cu duiumul. Fiecare dintre cetateni are probleme macar o data in 3 luni cu electricitatea. Atunci imaginative citi clienti am.
 
-Odata cu gerul de afara si ninsorile au aparut mai multe probleme referitor la instalatiile electrice si retelele electrice din capitala, cum v-ati descurcat?
RED UNION FENOSA a antrenat circa 500 de persoane din brigăzile operative, operatori de reţele şi din oficiul comercial 24h pentru a restabili operativ furnizarea energiei electrice în urma situaţiei meteorologice excepţionale din 20-23 ianuarie 2014, care a afectat întreaga ţară, nu doar capitala si suburbiile. Am facut tot posibilul sa muncim operativ si eficient. Sper ca am reusit (zimbeste).
 
-Munca d-voastra poate fi asemanata cu cea a pompierilor, de ce salariu dispune un electrician?
Nu conteaza banii ci satisfactia acestei munci, salariul este unul mic, 5.000 de lei nu ajung dar ma stradui sa mai repar cite ceva pe la cunoscuti, vecini si astfel ma fac un ban in plus.
 
-Sa intimplat sa aveti parte de mici incidente?
La inceputul activitaii mele desigur ca au fost, acuma sunt mai precaut. Sotia mea are frica atunci cind ma duc in fiecare zi la munca si imi zice sa fiu atent. Multumesc Dodmnului sunt inca in viata.
 
-Ce sfaturi ati da unui tanar absolvent care doreste sa devina electrician de intretinere si reparatii?
In aceasta meserie exista o mare raspundere pentru calitatea lucrarii facute. Orice improvizatie sau greseala poate avea consecinte grave: incendii, electrocutare etc. De aceea pentru acesta meserie trebuie sa fii o persoana responsabila, sa ai bune cunostinte in domeniul electric, electronic, electrotehnic, sa dispui obligatoriu de abilitati precum atentie, indemanare, putere de decizie etc.
 
- Care sunt necesitatile de pregatire continua pentru un electrician de intretinere si reparatii?
In aceasta meserie pregatirea continua este absolut necesara. Tot ce apare nou in domeniul electrotehnic, electronic, electric, mecanic sau al echipamentelor actionate electric trebuie insusit prin studiul cartilor de specialitate sau prin consultarea unor persoane mai instruite. In aceasta meserie, in permanenta iti exersezi si imbunatatesti abilitatea de a citi, intelege si interpreta o schema electrica, de a monta, remedia si pune in functiune diferite tipuri de instalatii si echipamente electrice.
 
-Ce educatie si formare sunt solicitate unui electrician de intretinere si reparatii ?
Se cere sa fie absolvent al unei scoli profesionale cu profil electrotehnic.
 
-Care sunt satisfactiile profesionale pentru un electrician de intretinere si reparatii?
Satisfactiile profesionale in acesta meserie constau in diagnosticarea corecta si rezolvarea problemelor ce apar la instalatii sau echipamente electrice si punerea in  functiune cu succes a agregatului respectiv.


0