Centrul Național Anticorupție a oferit mai multe detalii despre descinderile de la FISC
Noi detalii în cazul descinderilor de ieri de la Serviciul Fiscal de Stat. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că a fost reținut adjunctul Direcției Antifraudă de la FISC, precum și doi pretinși oameni de afaceri. Aceștia se află în izolatorul instituției și sunt cercetați pentru că ar fi obligat unii agenţi economici să le achite sume importante de bani ca taxă de protecție.
Potrivit reprezentanților CNA, angajatul Serviciului Fiscal și cei doi intermediari, pretinși oameni de afaceri, ar fi creat probleme artificiale unor întreprinderi. Ulterior, ei promiteau să le rezolve, în schimbul unor sume de bani. În procesul documentării acestui caz, CNA a înscenat transmiterea banilor extorcați – prima tranșă, de 115 mii dolari care a fost transmisă celor doi intermediari, iar cea de-a doua, de 100 de mii de lei, a fost transmisă angajatului de la FISC.
Bogdan Zumbreanu, Șef Direcția Urmărire Penală, CNA: «In cadrul documentarii, o ultima transa a fost transmisa chiar ieri dimineata anterior catorva minute de retinere. Este vorba despre 20 000 dolari care constituiau o restanta de la cei 115 transmisi anterior».
Ieri, oamenii legii au descins cu percheziții în biroul angajatului de la FISC, la domiciliul acestuia, în mașinile pe care le folosea, dar și cu un control corporal. În prezent, cei trei se află în izolatorul instituției și sunt cercetați în cadrul unei cauze pornite pe faptul spălării de bani, coruperii pasive şi a traficului de influenţă. Conducerea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat s-a abținut de la comentarii, difuzând un comunicat de presă, potrivit căruia:
COMUNICAT FISC
[...] Concluzia finală privind inculparea unui sau altui funcţionar ţine de competenţa exclusivă a instanţelor abilitate, toate comentariile şi opiniile grăbite asupra unor asemenea cazuri fiind de natură hazardată şi subiectivă. Mai mult decât atât, publicarea unor informaţii neverificate poate să aducă atingeri imaginii nu doar a unor persoane fizice, ci şi a unor instituţii aparte.
Totodată, FISC-ul a mai precizat în comunicat că depune eforturi și a obținut reușite în combaterea fenomenului evaziunii fiscale, motiv pentru care mai mulți angajați au ajuns, în ultima vreme, ținta unor tentative de corupere. De asemenea, in document se mai precizeaza ca FISC-ul colaboreaza cu CNA in organizarea unor actiuni comune de combatere a coruptiei. Precizăm că, potrivit CNA, în zilele următoare, Procuratura va înainta învinuirea celor trei bănuiți. Aşa-numiţii oameni de afaceri riscă până la 7 ani de privaţiune de libertate, iar angajatul fiscului până la 10 ani şi amendă de până la 60 de mii de lei.
NATALIA SARIOGLO, VITALIE SOBOL, PENTRU COTIDIAN
http://tv7.md/ro/news/view?id=31332