895

Cum au venit, asa si au plecat. Misiunea FMI a lasat tara fara finantare




Misiunea FMI, care s-a aflat două săptămâni în ţara noastră cu scopul de a negocia un nou acord dintre instituţie şi Republica Moldova, a plecat azi dimineaţă fără a ajunge la o înţelegere cu autorităţile de la Chişinău, scrie Eco.md.
 
Dialogul s-a oprit la TVA redusă pentru agricultură şi industria alimentară şi la tarifele nesustenabile la energia termică.
 
Numitorul comun n-a fost atins din cauza că autorităţile moldoveneşti n-au vrut să renunţe la Taxa redusă pe Valoarea Adăugată pentru agricultură şi industria alimentară, care a fost stabilită, potrivit politicii fiscale pentru anul în curs la nivelul de 8%. 
 
O altă chestiune asupra căreia nu s-a ajuns la înţelegere, este menţinerea nivelului tarifelor la resursele energetice,în special la încălzire, la un nivel insuficient pentru  a achita consumul de gaze de către întreprinderile producătoare de agent termic.
 
FMI insistă pe aplicarea TVA de 20%, fără abateri, pentru toţi agenţii economici,inclusiv pentru cei din agricultură şi pe majorarea tarifelor pentru agentul termic până la un nivel sustenabil, care să nu admită acumularea de noi datorii a ţării noastre faţă de furnizorul de gaze.
 
Autorităţile n-au cedat din cauza că în ambele cazuri este vorba despre decizii extrem de nepopulare, care într-un an electoral ar putea diminua şi mai mult  încrederea în  partidele de la guvernare. Plus la aceasta, aplicarea TVA de 20% în agricultură şi industria alimentară ar diminua şi mai mult competitivitatea celor două ramuri odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
 
Doar Banca Mondială, care, de regulă este foarte atentă la relaţiile ţării creditate cu FMI, trebuie să ofere în acest an pentru suport bugetar ţării noastre circa 70 mil. dolari.
 
O nouă misiune FMI ar putea reveni în RepublicaMoldova în aprilie-mai pentru a evalua situaţia macroeconomică, aceasta fiind o procedură obişnuită a Fondului efectuată, de regulă,odată în şase luni.
 
Actualitati.md aminteste ca programul anterior al Moldovei cu FMI s-a încheiat înainte de termen în aprilie, 2013, înainte ca Republica Moldova să primească ultima tranşă, de 76 mil. dolari din cele 572 mil. dolari preconizate. 
Suma în cauză n-a mai fost transferată deoarece la acel moment nu exista un guvern funcţional după votul de neîncredere acordat de legislativ guvernului Filat  iar, în perspectiva unor alegeri anticipate, care se conturau la orizont la acel moment, autorităţile au adoptat câteva decizii cu caracter electoral precum unele majorări de pensii şi salarii fără a fi asigurate veniturile necesare. De asemenea, sub presiunea agricultorilor şi a procesatorilor TVA în agricultură şi industria alimentară a fost redusă atunci, la fel la 8%.


0