1241

Doar moldovenii cu pasaport biometric ar putea calatori in Europa




Regim fără vize, dar nu pentru toți și peste tot. În primăvară, atunci cînd ne promit oficialii că vom merge liber în Europa, vom putea călători doar cu pașaportul biometric. Acum însă, doar unul din cinci moldoveni au acest document. În plus, nu vom putea merge în țări precum Marea Britanie sau Irlanda.
 
Mai mult, călătoria fără viză se referă la o perioadă scurtă de timp.
Dacă însă călcăm linia, Uniunea Europeana s-ar putea răzgîndi și ar putea reintroduce vizele.
 
Dacă vom avea regim liberalizat de vize in primavara, așa cum ne promit oficialii, doar unul din 5 moldoveni va putea călători în Europa. Și asta pentru că doar 700 de mii de cetățeni din 3 milioane jumătate au pașapoarte biometrice.
 
Iar alții nici n-au auzit vreodată de pașaport biometric.
Totodată, din toamnă pașapoartele nu vor fi doar biometrice, dar și de alta culoare - bordo, exact ca în Uniunea Europeană. Noile documente vor fi mai sigure si vor conține mai multă informație.
 
De la 1 ianuarie în Republica Moldova se perfectează doar pașapoarte biometrice. Documentul costă 700 de lei. Luna trecută și-au făcut pașapoarte aproape 15 mii de cetățeni.
 
Pentru ca să avem regim fără vize, atât Parlamentul European, cât și Consiliul de Miniștri trebuie să ajungă la un consens prin procedura de co-decizie. Prin urmare, guvernele europene vor trebui să-și dea acordul înainte ca regimul de vize să fie eliminat.
 
Textul aprobat ar urma să intre în vigoare la 20 de zile dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene. Potrivit oficialilor europeni, propunerea ar urma sa fie adoptată înainte de alegerile europarlamentare din mai.


0