1744

Dosarele corupției universitare; Scheme frauduloase la USM și la USEM


sursa: dejure.md foto: jurnal.md 488
Decanul Facultatii de Drept a USM, Gheorghe Avornic, este implicat intr-o serie de scheme dubioase de transformare ilegala a proprietatii de stat in cea privata, delapidare de bani publici, mituire a cadrelor didactice de la USM si USEM, cumatrism si trafic de fiinte umane. 

Afacerea "USEM"

Fiind proprietarul biroului de avocati "Avornic & Partenerii" si al Colegiului de Drept din Moldova, Gheorghe Avornic, prin intermediul unor terte persoane, gestioneaza un sir de agenti economici din tara. In majoritatea lor, acesta este reprezentat de catre fiica sa, Victoria Avornic, care, la rindul sau, este fondatoarea unui sir de structuri comerciale, inclusiv la Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM), niciodata declarindu-si insa veniturile sale. Universitatea de Studii Europene din Moldova este succesoarea S.R.L.-ului "Scoala Superioara de Drept" si ulterior a S.R.L.-ului "Academia de Drept". Este fondata, in anul 1992, de catre Iurie Sedletchi (40%), Gheorghe Avornic (40%) si Gheorghe Rusnac (20%). Ultimii doi figureaza ca proprietari neoficiali, fiind reprezentati ca fondatori de catre Victoria Avornic si Constantin Solomon.

Furtul national a pornit din noiembrie 1997, cind, in urma unor intelegeri ilegale si criminale din start, USEM a incheiat cu USM un contract de activitate comuna privind procurarea unei constructii nefinisate pentru a o transforma intr-un bloc de studii. Prin acest acord, dupa procurarea cladirii, partile s-au obligat sa participe in mod egal (50% la 50%) la finantarea cheltuielilor pentru finisarea si darea in exploatare a blocului de studii. 

Straniu este ca, prin acest acord, anume reprezentantul USEM, fara cel al USM, a fost investit cu dreptul de a participa la licitatia de vinzare-cumparare a cladirii mentionate (anterior sechestrata de la S.A. "Topaz"), la semnarea contractului si perfectarea actelor de proprietate. Ca urmare, USEM a intrat fara nici un drept in posesia a 7 666 mp de pe str. Iablocikin 2/1 pe care se afla cladirea de productie cu o suprafata de 0,16 ha. Respectiv, insusindu-si terenul alaturat de 0,532 ha, estimat la valoarea de 1,6 mln. lei. 

La 11 iunie 1998, Primaria mun. Chisinau a emis o decizie prin care se da in arenda lotul de pamint alaturat cladirii, cu suprafata de 0,532 ha, pe termen de 50 de ani Universitatii de Studii Europene din Moldova la pretul de 42 300 lei pentru un an. Prin aceeasi decizie, Primaria a permis reproiectarea si reconstruirea blocului de studii. Mai tirziu, in mai 1999, in urma unor jocuri murdare, se emite o alta decizie a Primariei, care prevede privatizarea lotului de teren aferent. Pentru aceasta, la 6 septembrie 1999, Primaria, in persoana viceprimarului Ion Paladi si USEM, reprezentata de rectorul Iu. Sedletchi, au incheiat un contract de vinzare-cumparare a terenului dat contra sumei de 76 892 lei.

Partea interesanta este ca in acest contract nu a fost inclusa USM. De fapt, USEM figureaza in toate documentele, iar USM participa documentar doar in actul de transmitere-primire a bunului imobil incheiat cu USEM. Ca urmare, USEM a devenit proprietara "legala" a imobilului si terenului aferent, care apartineau statului, cu o singura exceptie si aceea doar "pe hirtie". Dupa aceleasi intelegeri "din umbra", in contract se stipuleaza ca USM nu va inainta pretentii la modul in care a fost efectuata privatizarea. Contractul a prevazut la inceput finantarea lucrarilor in marimi egale, a cite 50% fiecare (USM si USEM), insa, printr-un acord adaugator, aparut in mod dubios, procentele s-au modificat: 75% din cheltuieli achita USM si 25% - USEM. 

Aceste intentii criminale au fost puse in practica, insa, fara a mari procentul de proprietate a USM. Cheltuielile suportate pentru constructia blocului de studii nr.7 au fost de 82 de mln. lei, inclusiv: USM - 58 de mln. lei; USEM - 24 de mln. lei. In realitate, cota parte a bunului imobil ar trebui sa fie constituita in modul urmator: USM - 70,2%, iar USEM - 29,8%. Mai mult decit atit, actualmente se foloseste suprafata blocului de studii in marime de: 4473,90 mp (58,4%) abuziv de catre USEM si doar 3092.50 mp (41,6%) de catre USM. 

In afara de aceasta, USM a permis in mod suspect punerea in gaj a acestui bloc de studii si a terenului aferent pentru primirea de catre USEM a creditului in valoare de 15 mln. lei de la B.C. "Victoriabank" S.A. La moment, deservirea financiara a blocului de studii in cauza este efectuata in totalitate de catre USM pe banii statului (achitarea salariilor pentru profesori, paza, energie, apa, etc.). 

Conducatorul unei retele de structuri comerciale pe linga USEM 

Drept urmare a schemelor frauduloase aplicate de catre Gheorghe Avornic, USEM transmite terenul sustras, printr-un contract de folosinta, in arenda catre S.R.L. ,,Asolex-Grup". Ulterior S.R.L. "Asolex-Group" obtine suprafata de 180 mp din blocul de studii pe un termen de 99 ani, iar pe terenul aditional de 431 mp, i se permite constructia unui salon de frumusete, fara autorizatia organelor abilitate. 

Baza de odihna "Poienita verde" din or. Vadul lui Voda in valoare de 1,2 mln. lei a fost cumparata de la S.A. "Moldovahidromas de catre USM si USEM prin aceeasi metoda criminala. In ciuda faptului ca suma in cauza a fost achitata in totalitate de USM, potrivit dispozitiilor de plata, la organul cadastral teritorial Chisinau acest imobil a fost inregistrat dupa USEM - 2/5 din valoarea lui si doar 3/5 dupa USM. 

Acelasi Gheorghe Avornic este conducatorul si directorul unei retele de structuri comerciale fondate de USEM, cum ar fi: Casa de Schimb Valutar "Coanda" S.R.L., cu un capital social de 200 mii lei ; Compania Agricola "Agrotinlac" S.R.L., cu capitalul social de 1 mln. lei; SRL "Selina - AC" care dispune de filiale si gherete ce realizeaza marfa fabricii "Bucuria" in cadrul USM si Colegiului de Drept din Moldova. 

Prin aceste firme, USM si USEM desfasoara posibil pina in prezent activitati de spalare a banilor obtinuti din fondurile publice si din activitatile didactice. Contractele cu fabrica "Bucuria" se dovedesc a fi incheiate inca de pe timpul activitatii ex-Premierului Vasile Tarlev in calitate de director al acesteia. Dar asupra legaturii dintre Gheorghe Avornic si Vasile Tarlev vom reveni mai tarziu. 

Pentru legalizarea transferului proprietatii publice in miinile unor persoane dubioase si ascunderea ilegalitatilor, rectorul USEM, Iurie Sedletchi, recurge la amenintari zilnice, inclusiv la rafuiala fizica, la adresa unor angajati din cadrul Universitatii de Stat din Moldova, mizind cu orice pret ca va reusi sa pastreze patrimoniul acaparat in mod infractional. Sesizat in aceasta directie, CCCEC a verificat aspectele ilegale ale constructiei si privatizarii blocului de studii si acapararea pamintului mentionat. insa, ca organ abilitat sa previna si sa combata infractiunile economice si coruptia, s-a limitat doar la constatarea dispunerii de catre USM a acoperirii financiare pentru procurarea si reconstructia de una singura a blocului in cauza. Interesant este ca revizorii de la CCCEC care au efectuat controlul legalitatii instrainarii imobilelor, Sergiu Bucstari si Vasile Taju, sint absolventii facultatii de drept a USM. Iar unele persoane care au lucrat in cadrul CCCEC, la moment activeaza in cadrul USEM in calitate de lectori. 

Cumatru cu Vasile Tarlev si prieten cu Gheorghe Rusnac 

Surse din anturajul lui Gheorghe Avornic ne-au comunicat ca el se dovedeste a fi in relatii foarte bune cu ex-Premierul Vasile Tarlev, fiindu-i cumatru si, prin "cumul", consilier cind acesta a fost prim-ministru. In aceste conditii, Avornic devine un promotor inflacarat al viziunilor politice ale domnului Vasile Tarlev, recent fiind inaintat la functia de vicepresedinte si membru al Consiliului politic al Uniunii Centriste din Moldova. In mediul universitar al USM si USEM campania electorala a si inceput deja. Asta pentru ca Gheorghe Avornic reuseste sa imbine cu usurinta orele didactice cu lectiile de cultura politica. Viziunile si interesele sale vizavi de partidul politic la conducerea caruia se afla sint impuse cu regularitate lectorilor si studentilor. 

Una din adunarile preelectorale a avut loc recent in orasul Ialoveni, la care a fost prezent un grup de lectori si studenti ai USM si USEM. Pina chiar si biroul sau din cladirea USEM a devenit staff electoral pentru centristi, aici zilnic avind loc adunari cu membrii de partid. Pentru a ajunge rector, Avornic recurge la orice metode de obtinere a voturilor. Astfel, candidatul propune personal fiecarui membru al Senatului sume de bani care ajung la ordinul miilor de euro, in calitate de recompensa pentru sustinere.

Este cunoscut faptul ca Gheorghe Avornic se bucura de protectia fostului rector al USM, Gheorghe Rusnac, care, aflindu-se in functia de ambasador in Italia, prin convorbiri telefonice, incearca sa-i convinga pe membrii Senatului sa voteze candidatura protejatului sau. De mentionat ca fiul lui Gh. Rusnac, fiind functionar al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, declara salariul primit de la USEM ca venit. 

Potrivit unor surse, in "manevrele economice" ale lui Gheorghe Avornic, Gheorghe Rusnac este implicat direct. Cota de participare in capitalul statutar a fostului rector USM se atesta la 200 mii lei (20%) la USEM. Aici partea lui Rusnac a fost inregistrata dupa C. Solomon, care nici nu banuia ca este fondatorul unei institutii de invatamint private. In total, dupa reconstructia blocului respectiv, lui Rusnac ii revin 5 mln. lei din capitalul statutar al institutiei de invatamint. 

In loc sa invete copiii, Avornic ii vinde 

Cercetind mai detaliat ampla activitate a lui Gheorghe Avornic, nu poate fi trecut cu vederea si trecutul sau penal. In anul 2001, Gheoghe Avornic figureaza in calitate de presedinte al Agentiei de Adoptii Internationale. Putini stiu insa ca Gh. Avornic a figurat in cadrul unui dosar penal legat de faradelegile in adoptiile internationale. Astfel, gratie domniei sale, pe anumite pagini din internet, de catre Agentia de Adoptii Internationale, au fost postate fotografiile unor minori din tara. Alaturi de poze erau afisate si preturile in unitati conventionale pentru vinzarea acestor copii.

Moldova Suverana/dejure.md
0