1205

Noi judecători în cazul dosarului Norma


sursa: jurnaltv.md foto: someseanul.ro 97
Centrul Naţional Anticorupţie a decis să iniţieze proces penal în cazul Norma. După ce vor fi examinate toate circumstanţele dosarului în care ţara ar putea pierde peste 130 de milioane de lei, ofiţerii CNA vor decide dacă deschid sau nu dosar penal. Este răspunsul primit de la Centrul Anticorupţie după ce Jurnal TV a trimis mai multe sesizări instituţiilor statului prin care solicită să investigheze cazul Norma. 

Jurnal TV a trimis solicitările pe cazul Norma Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupţie, Centrului Naţional Anticorupţie şi Serviciului de Informaţie şi Securitate. Procuratura Generală a emis spre examinare sesizarea Procuraturii Anticorupţie, iar ulterior, CNA a informat Jurnal TV despre faptul că materialele acumulate vor fi trimise spre examinare în cadrul unui proces penal. 

Deocamdată nu am primit un răspuns de la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Totodată s-a schimbat şi completul de judecători care va examina cazul la Curtea de Apel. Dosarul a fost transmis de la Ion Secrieru la Tamara Pelin. Contactat de Jurnal TV, magistratul Secrieru a declarat că a fost transferat în colegiul penal şi că decizia îi aparţine. 

Surse de la SIS şi CNA ne-au declarat, însă, că dosarul Norma a fost retras de la judecătorul Ion Secrieru, pentru că acesta s-ar fi împotrivit să execute comanda de a da câştig de cauză firmei Norma şi de a dispune plata despăgubirilor cerute de aceasta. 

Noul complet de judecători este format din 3 doamne: Tamara Pelin, Ana Panov şi Marina Anton. De menţionat că Tamara Pelin a judecat şi cazul Registru, în care întreprinderea de stat a fost obligată să plătească 41 de milioane de dolari unei firme irlandeze care a fost consultată de o companie reprezentată de Val Gurvits, unul dintre avocaţii controversatului afacerist şi prim-vicepreşedinte al PD, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, ex-premierul Vlad Filat a declarat că întreprinderea de stat a fost supusă unui atac raider, iar cei implicaţi trebuie să fie traşi la răspundere.

Dosarul Norma a stârnit reacţii în societate după ce s-a descoperit că Moldova poate pierde milioane de euro din cauza unui clan din care fac parte afacerişti şi magistraţi. Astfel, firma, al cărei reprezentant este Victor Berlinski, s-a adresat în judecată pentru că i s-a refuzat să instaleze fibră optică în zona Gării. A cerut despăgubiri de 10 milioane de euro. Judecătorii de la noi au refuzat să achite asemenea daune, iar Berlinski a mers la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde, Republica Moldova era reprezentată de actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, prieten cu Victor Berlinski. 

CEDO a dat câştig de cauză firmei Norma pe motiv că nu ar fi avut parte de un proces echitabil. Curtea, însă, nu a dispus achitarea unor daune. Dosarul a revenit astfel în ţară cu o cerere de despăgubiri ceva mai mică - 7,5 milioane de euro. Dacă la CEDO Norma a fost reprezentată de Berlinski, prietenul lui Poalelungi, atunci în ţară, firma este reprezentată de o rudă de-a ministrului Justiţiei, Oleg Efrim.  
0