1377

Cristian Diaconescu: "Mi se pare incredibil că Leancă vine la Bucureşti şi-l atacă pe preşedinte..."


Cristian Diaconescu: "Mi se pare incredibil că Leancă vine la Bucureşti şi-l atacă pe preşedinte, după cât ajutor politic a primit de la el"  

 
 
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a criticat, marți, declarațiile de la București ale premierului moldovean Iurie Leancă, potrivit cărora Traian Băsescu ”scindează” Moldova.


"Spre deosebire de Iurie Leancă, preşedintele Traian Băsescu nu consideră că Moldova a început cu pactul Ribbentrop-Molotov. Avem un spaţiu comun identitar, care nu poate fi negat de nimeni. Preşedintele a vorbit de un popor care va fi în mod categoric parte a Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbesc că a vorbit de premisa decenţă - când voinţa populară va exista de partea cealaltă a Prutului, lucrul va fi mai simplu. Preşedintele nu poate merge împotriva poporului. Un preşedinte nu poate merge împotriva acestui spirit“, a spus Diaconescu la Adevărul Live.
 
El a declarat că numai la "Bucureşti şi Moscova se poate discuta de încălcarea actului de final de la Helsinki (n.r. - privind suveranitatea unui stat)".
 
Consilierul prezidenţial a adăugat că "de-a lungul anilor am avut zeci de întâlniri cu Leancă. M-aş fi aşteptat de la aproape oricine, dar nu de la Iurie Leancă. Să vii tu la Bucureşti, Leancă şi împreună cu Victor Ponta să-l ataci pe preşedinte, după ce cu o seară înainte de summitul de la Vilnius ai venit la Cotroceni şi ai cerut sprijinul preşedintelui, mi se pare incredibil".
 
Diaconescu a mai spus că "Leancă ştie foarte multe lucruri, inclusiv cât de mult ajutor politic a primit de la Traian Băsescu. Să vii aici şi să spui de o atitudine greşită a preşedintelui Băsescu, mi se pare incredibil".
 
Iurie Leancă a spus, luni, la Antena 3, că declaraţii de genul celor făcute de preşedintele Traian Băsescu privind unirea cu România ”ne scindează societatea” și creează probleme suplimentare. El a susținut că, imediat după acea afirmație a liderului statului român, au existat poziţii din partea minorităţii găgăuze din sudul Moldovei, precum şi din partea Dumei ruseşti privind o consolidare militară.

0