1129

CNA: A crescut numărul cazurilor de corupție descoperite

http://tv7.md/videos/c/25/25-25750-3436ff32.mov


 
Tot mai multe cazuri de corupție descoperite. Numai în 2013, Centrul Național Anticorupție a intentat 400 de dosare penale. Potrivit responsabililor, cifra depășește statisticile anilor precedenți. S-au extins și categoriile de subiecți cercetați – sunt cercetați tot mai mulți funcționari publici de rang înalt. În premieră, pe banca acuzaților au ajuns și judecători. 
Anii trecuți, funcționarii prinși cu mită scăpau ca prin urechea acului. Instanțele emiteau, în mare parte, sentințe cu suspendarea executării pedepsei sau aplicau amenzi nesemnificative. Anul acesta însă, din 400 de dosare penale intentate, doat în 5 au fost pronunțate sentințe de achitare.
Viorel Chetraru, Director CNA: «Din totalul cauzelor penale de coruptie, peste 60 la suta au fost pornite in privinta conducatorilor institutiilor publice de diferit rang. Spre deosebire de anii precedenti, instantele au pronuntat 61 de sentinte de condamnare in privinta a 63 de personae».
Oficialii, inclusiv cei europeni, sunt de părere că fenomenul corupției va fi contracarat doar când din sistem se va elimina ”nepotismul”.
Iurie Leancă, Prim-Ministrul Republicii Moldova: «Asa nu se mai poate! Daca nu eliminam focarele de coruptie, punem in pericol atat modernizarea tarii noastre, cat si procesul de integrare in UE».
Pirkka Tapiola, Șeful Delegației UE în Moldova: «Noi vorbim, deseori, despre coruptie la nivel scazut, care provoacă pierderi pentru oamenii de rand. Pe cand coruptia la nivel inalt aduce pierderi enorme pentru economia nationala - mai putine investitii si mai putine posibilitati. Noi trebuie sa cream locuri de munca. Eu vad ca exista vointa politica pentru a lupta cu coruptia».
Tot anul acesta, 14 politiști au fost prinși în flagrant, iar 7 condamnați pentru acte de corupție. Potrivit ministrului de interne, Dorin Recean, au fost intentate 74 cauze penale pentru corupere pasivă, 80 de persoane au fost concediate, iar 376 sancționate ( în total, 4 la sută din polițiști). În plus, 300 au plecat, pentru că nu au susținut testul de integritate. Și reforma justiției începe să dea roade.
Corneliu Gurin, Procurorul General Al RM: «Avem 46 de reprezentanti ai organelor de drept si justitie ale caror dosare au fost trimise in instanta de judecata. Avem circa 30 de functionari din cadrul administratiei publice locale si aici doar de primari este vorba de 23 de cazuri».
Potrivit experților, pe lângă faptul că funcționarii trebuie să refuze mita, singuri oamenii nu trebuie să încurajeze fenomenul.
Viorel Ciubotaru, Analist: «In loc sa dai 1000 de euro medicului, politistului sau oricarui altui functionar, este mai bines a te adresezi la institutiile care combat acest tip de crime».
NATALIA SARIOGLO, VITALIE DRĂGĂLIN, PENTRU COTIDIAN


0