788

Dodon: Consider ca o noua guvernare, o noua majoritate parlamentara ar SCHIMBA situatia social-politica a RM




Intr-un interviu acordat site-ului Europa Libera, Presedintele Partidului Socialistilor, Igor Dodon a vorbit despre  ruptura in societate, pro-est, pro-vest, care stirbeste din increderea cetatenilor Moldovei in actuala guvernare. Dodon este convins ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar fi unica solutie benefica si care ar avantaja tara in mai multe domenii.
 
Sunt ferm convins că apropierea de Rusia ne va aduce mai multe avantaje economice si sociale, noi considerăm că Republica Moldova trebuie să se ocupe, în primul rind, de rezolvarea problemelor interne. Şi în ceea ce ţine de vectorul extern, economic, noi considerăm că avem avantaje mai multe, dacă o să ne integrăm în Uniunea Vamală.”

 
Socialistul este de parerea ca daca s-ar asocia Moldova cu UE ar pierde partenerii strategici si piata ruseasca. Deputatul s-a referit la exporturile marfurilor in Rusia.
 
 „Pe calea integrării în Uniunea Europeană, Republica Moldova, în primul rând, are de pierdut partenerii strategici şi este posibil să pierdem piaţa rusească. Şi aceasta se referă la 35% din exporturi. Vor fi în zona de risc migranţii moldoveni care activează acuma în Rusia. Şi acestea sunt câteva sute de mii. Pe când integrarea în Uniunea Europeană nu ne dă posibilităţi să creăm nici locuri de muncă pentru acei migranţi care vor reveni acasă şi nici nu este o nouă piaţă pentru exporturile noastre. Deoarece chiar liberalizarea exporturilor de vinuri, care a fost promisă, cu fast acum câteva zile, practic nu va duce la creşterea exporturilor de vinuri. Pentru că nici cota care este, pentru anul curent şi anul precedent în comerţul asimetric, nu a fost valorificată.”
 
Fostul ministru al Economiei se arata optimist in ceea ce tine de o noua guvernare si o alta putere.
 
 „Eu sunt ferm convins că cei care declară despre ireversibilitatea vectorului extern nu au dreptate. Consider că o nouă guvernare, o nouă majoritate parlamentară, evident că ar putea lua altă decizie”, spune Dodon.
 
Dodon a mai precizat ca nu va vota pentru un viitor acord a Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

 
Noi vom fi împotriva semnării acestui Acord.”


0