5532

De ce să-mi spună rusul și armeanul ce limbă vorbesc?

Prieteni! Hai să stabilim câteva lucruri din capul locului.
 
Să le fie clar tuturor oligofrenilor, handicapaților cu ochii injectați, care se dau de ceasul morții urlând la membrii Curții Constituționale că ”atentează la suveranitatea Republicii Moldova”. Bre, nebunilor, atentat la suveranitate este ceea ce faceți voi! Decizia Curții Constituționale nu poate fi comentată. Punct! Orice declarație belicoasă, jignitoare la adresa acestui for înalt reprezintă un pericol major pentru securitatea țării și ar trebui aspru pedepsit. Vă permiteți, teribiliști naivi, să puneți la îndoială integritatea și judecata celui mai important garant al statului Republica Moldova? Cum vă trece prin cap așa ceva? Dacă țărișoara asta era civilizată, dar nu din lumea a treia, mulți dintre cei care latră cu spume pe la televizor, prin Parlament erau astăzi amendați și răs-amendați. Asta până încetau să mai discute despre decizia celei mai importante instanțe moldovenești: CURTEA CONSTITUȚIONALĂ! Într-o țară normală nimeni nu-și permite să comenteze decizia unui amărât de judecător, darămite de cea a Curții Constituționale. Dar de ce zic eu ”amărât de judecător”? În Statele Unite, doar dacă te uiți urât la un judecătoraș dintr-un oraș uitat de Dumnezeu primești un an de pușcărie. La noi, însă, omul în robă este înjurat ziua în amiaza mare și nimeni nu este amendat nici măcar cu un bănuț. Și când te gândești că președintele țării provine din această breaslă… Apropo, de ce tace președintele Vlad… pardon, Nicolae Timofti? De ce nu-și apără colegii?!
-

Dar mă mai enerveză ceva. De data asta chiar spumeg. Cum se face, drăcia dracului, că unii dintre cei mai agresivi apărători ai așa-zisei limbi moldovenești sunt… alolingvii? Fie ruși, fie armeni, acești oameni au decis să ne apere limba. Apărați-vă, dragi concetățeni vorbitori nativi de alte limbi, graiurile voastre. Nu vedeți că rușii nu mai vorbesc limba lui Pușkin, ci pe cea a lui Krug? Dar de ce trebuie să vină un rus și un armean să-mi spună ce limbă vorbesc eu? De unde știe rusul și armeanul? Eu admit dreptul moldoveanului get-beget de a-și numi limba cum vrea el. Poate să-i spună și limba chișinăuiană. Este treaba lui de vorbitor nativ de… limbă română. Nu vreau, însă, ca străinii să-mi dicteze, Vitalie, tu vorbești moldovenește. Este jignitor pentru mine. Ar trebui să fie jignitor pentru toți moldovenii, chiar și pentru cei care sunt de părere că vorbesc moldovenește. Este ca și cum un străin ar veni în casa voastră, stimați moldoveni, și v-ar spune cum să vă educați copilul, cum să vă aranjați butoaiele în beci. Chiar dacă ați fi de acord cu ce vă indică acel străin, nu vi s-ar părea umilitor? Eu zic să nu vă lăsați umiliți de ruși, armeni și să puneți piciorul în prag! Să vă întreb ceva. Ce aș păți dacă aș merge în Rusia, mi-aș obține cetățenie rusească și le-aș zice rușilor, voi vorbiți limba muscală sau limba ucraineană?! Dar ce mi s-ar întâmpla dacă după ce aș ajunge cetățean armean aș declara sus și tare că limba armeană ar trebui să se numească limbă azeră? Mă adresez acum tuturor moldovenilor. Vreau să vă rog să uitați de dezbaterea asta: limbă română versus limbă moldovenească. Nu vă face deloc bine, vă dezbină – mai ales că voi sunteți deja dezbinați prin Italii și Portugalii…

-
Repet, fiecare moldovean are dreptul să-și numească limba așa cum crede el de cuviință. Totuși, trebuie să înțeleagă un lucru important: nu poate trece peste ceea ce spun lingviștii despre limba oficială. Limba din acte, din Constituție, limba învățată în școală, cea de pe site-ul Guvernului este stabilită de oamenii de știință. Să fac o paralelă. Moldovenii pot umbla în chiloți și tricou în ianuarie, la minus 20 de grade, țipând că după părerea lor afară e caniculă. Totuși, o să-i cred pe oamenii de știință, pe meteorologi când voi dori să aflu ce temperatură va fi mâine, cand va ninge și cât. Așadar, nu moldovenii, nu politicienii, dar, mai ales, nu rușii și armenii îmi pot spune ce limbă se vorbește în Moldova, ci lingviștii, filologii, Academia de Științe a Moldovei! Lucrurile sunt foarte simple: nu ne trebuie referendum, nu ne trebuie bani aruncați aiurea, nu avem nevoie de armeni politologi, nici de comuniști isterizați! Este necesară o simplă rezoluție, o părere, o analiză a Academiei. Punct! În ceea ce mă privește, eu vorbesc românește și… punctum!

Vitalie Cojocari
 
http://www.timpul.md/articol/%28blog%29-de-ce-sa-mi-spuna-rusul-i-armeanul-ce-limba-vorbesc-52431.html

0