1018

PROFESII URBANE: Majoritatea hamalilor de la “Piata Centrala” nu au atins majoratul

Isi au munca grea si rusinoasa. Ajung seara sa moara de oboseala si de foame. Ii vezi in aglomeratiile de oameni si te uiti cu mila la ei. Despre hamali este vorba. Cară in fiecare zi sute de kilograme de marfa, dar nu se pling, pentru ca au asigurat un ciştig. Este vorba despre adolescenţii hamali de la Piata Centrala, din Chişinau, care muncesc din zori pina in noapte.

-         Citi ani ai si cum te numesti?
Ma numesc Vasile, am 17 ani curind impliniti.

-         Cit cintareste marfa pe care o cari?
Dupa cite am calculat, sunt zile in care marfa cintareste o mie de kilograme.

-         Ce vis ai avut de mic?
Mi-as fi dorit sa fiu inginer-constructor dar nevind bani, fiind dintr-o familie saraca am venit aici sa muncesc la piata. As fi vrut sa lucreza in constructii, ca acolo se ciştiga mai bine. Dar fiind prea tinăr, nu m-a luat nimeni. Asa am ajuns hamal în piata, unde munceste toată saptamina, cite zece ore zi de zi, pentru trei mii de lei. O parte din bani se duce pe chirie, iar o alta parte imi cumpar alimente.

-         Ai avut probleme cu colegii de munca sau cu cineva din piata?
Provocari mereu sunt, oamenii care vind in piata sunt majoritatea veniti de la tara si au o alta educatie. Nu subestimez pe nimeni dar ei sunt cei care sar la bataie la certuri si sunt agresivi. In piata e foarte dificil sa lucrezi, fiecare isi are locul sau unde vinde si pentru acest loc sunt gata sa sara si la bataie.

-         Cum stai cu sanatatea?
Sunt sanatos tun, doar ca ma cam deranjeaza spatele mai ales cind ajung seara, e munca fizica ce sa-i faci? Nu poate fi munca usoara. Trebuie cumva sa supravietuiesti in Moldova.

-    Ce spun parintii de munca ta?
Ce ar putea spune? La mine si asa parintii sunt batrini, la pensie ei spun ca eu sunt inca tinar si voi reusi sa vad ce este mai bine pentru mine, ma gindesc ca peste ceva timp sa plec in Italia, as lucre mai bine acolo hamal decit aici in Moldova somer.

-         Ce ai observat interesant la oamenii din Piata Centrala?
Mai departe...

0