1329

Emisiune la radio BBC despre Republica Moldova

Postul britanic de radio BBC a difuzat astăzi, 21 noiembrie, o emisiune de jumătate de oră despre Republica Moldova. Programul radio a fost realizat în contextul apropierii de summitul Parteneriatului Estic care va avea loc în perioada 28-29 noiembrie la Vilnius, dar și a embargoului impus de Federația Rusă produselor vinicole moldovenești.
Realizatoarea emisiunii, Tessa Dunlop, prezintă mai multe interviuri cu oficiali, dar și cu oameni simpli din țara noastră. Despre efectul embargoului impus de Rusia vorbesc în emisiune ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, jurnalistul și artistul Vasile Botnaru, directorul vinăriei Cricova, Valentin Bodiul, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farid  Mukhametshin, dar și muncitori de la fabrica de vin "Sălcuţa" şi directorul acesteia, Sergiu Pîslari. 
Pentru a prezenta contrastele dintre aspiraţiile oamenilor către Est şi Vest, jurnaliştii au vizitat piaţa din satul Fârlădeni, raionul Căuşeni, unde în fiecare duminică vin zeci de comercianţi din oraşul Tighina (Bender), dar şi din alte localităţi aflate sub controlul administraţiei de la Tirapol. Acolo, realizatorii de la BBC au intervievat mai multe bătrâne care vin din oraşul Tighina pentru a-şi vinde vechiturile din casă, aşa cum spun chiar ele "pentru a nu muri de foame". Totuşi, acestea vorbesc cu lacrimi despre ajutorul de 200 de ruble transnistrene oferit de către Rusia lunar, adăugând că "Rusia este inima lor". La Fârlădeni a început construcţia unei pieţe moderne, în valoare de aproape 3 milioane de lei, oferiţi de Uniunea Europeană, bani care, spune primarul satului, Ion Gangan, vor aduce Europa la el în localitate. 
Audiaţi programul radio integral AICI.
0