752

Moldovenii doresc regim liberalizat de vize cu UE dar nu cunosc consecintele




Toată lumea vorbeşte, în ultima perioadă, de liberalizarea regimului de vize Moldova-Uniunea Europeană, însă puţini ştiuu exact ce prevede acest lucru.
 
Ministrul de Externe, Natalia Gherman, a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, cum vor beneficia cetăţenii moldoveni de noul regim şi ce drepturi vor avea.
 
Regim liberalizat de călătorii pentru cetăţenii Republicii Moldova ar însemna, de fapt, călătorii de scurtă durată în spaţiul Schengen, ceea ce în termeni practici înseamnă perioada de aflare timp de 90 de zile, pe parcursul unei perioade de şase luni de zile fie fără niciun fel de întrerupere, fie cumulativ. Şi repet: doar cei care posedă paşaportul biometric moldovenesc vor beneficia de acest regim de călătorii de scurtă durată, în spaţiul european”, a declarat Natalia Gherman.
 
În acelaşi interviu, ministrul a spus că decizia Parlamentului European, privind liberalizarea regimului de vize cu Moldova ar putea fi luată până la sfârşitul lunii martie a anului 2014, până la finalizarea mandatului actualului legislativ comunitar. Oficialul a precizat că nu se aşteaptă ca vreunul din statele-membre ale UE să aibă obiecţii faţă de respective decizie.
 
Este dificil de a face o precizare sau de a vorbi cu exactitate despre când se va încheia procesul decizional. Un element este cert în acest context: avem nevoie de aprobarea din partea Parlamentului european, până la finalizarea mandatului actualului Parlament european, ceea ce înseamnă finele lunii martie, anul 2014”, a declarat Natalia Gherman, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.


0