1935

Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti. Marșul pentru Basarabia

20 oct 2013
 
(video) Mii de persoane participă la „Marșul pentru Basarabia”: „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti"  
 
 
 

 

Foto: diacaf.com
 

Mii de persoane participă astăzi, 20 octombrie, în Bucureşti, la un marş pentru unirea Basarabiei cu România, care a început în Piaţa Victoriei şi are ca punct final Palatul Parlamentului, unde ar urma să fie desfăşurat un steag tricolor de peste 1.000 de metri pătraţi. Circa 100 de basarabeni au cusut tricolorul pe parcursul a trei săptămâni.
 
Participanţii, printre care se numără şi zeci de cetăţeni moldoveni, au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje printre care „Vrem Unirea" şi „Sângele apă nu se face. Unire!".
 
Ei scandează „Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti", „Doar o ţară am, pe care o iubesc, Basarabia, pământ românesc", „Vrem frăţie, prin unire, pe vecie" şi „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară", conform Mediafax.
 
Reprezentanţii organizatorului principal al marşului - Platforma Civică Acţiunea 2012 - spun că destinaţia marşului, respectiv Palatul Parlamentului, a fost aleasă întrucât la această instituţie „va intra în dezbatere legea pentru apropierea celor două state româneşti, semnată de peste 117.000 de români".
 
Potrivit organizatorilor, evenimente similare au loc duminică la Paris, Roma, Barcelona şi New York, la iniţiativa comunităţilor de români şi moldoveni care lucrează în străinătate.
 
 
„După ce peste 117.000 de romani au semnat pentru o lege menita sa aduca Basarabia mai aproape de casa, participantii la manifestatie vor solicita adoptarea acestui proiectul legislativ de catre Parlamentul Romaniei. Totodata, din solidaritate cu Republica Moldova, ei vor iesi in strada in semn de sprijin fata de santajul comercial la care aceasta este supusa de catre Rusia", anunta Platforma Civica Actiunea 2012, organizatorul marsului.

„Deportari, infometari, crime si mai recent embargo-ul la importul de vinuri sunt cateva dintre metodele prin care Rusia a incercat sa ii instraineze pe romani de romani. Ii asteptam pe toti bucurestenii sa vina la eveniment cu un steag national pentru a arata ca tricolorul ne uneste pe toti", a declarat av. dr. Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Civice Actiunea 2012, principalul organizator al „Marsului pentru Basarabia".

Într-un comunicat remis HotNews.ro, organizatorii marsului mentioneaza ca asteapta ca peste 10.000 de bucuresteni sa raspunda apelului lor si sa ceara factorilor decizionali ca unirea cu Republica Moldova sa fie o prioritate nationala. In acest sens, in Parlamentul Romaniei a fost inaintat un proiect legislativ initiat de societatea civila.

Un miting similar ca amploare a avut loc în luna septembrie a anului trecut în Chișinău.

 
http://unimedia.info/stiri/video-mii-de-persoane-participa-la-marsul-pentru-basarabia-chisinau-si-bucuresti--doua-inimi-romanesti-67142.html
0