888

PROFESII URBANE: Maturatorii din capitala isi cumpara singuri INSTRUMENTELE


De cele mai multe ori trecem nestingheriti zi de zi, seara de seara prin parcul Stefan cel Mare din capitala, dar niciodata nu atragem atentia la curatenia parcului, la frunzele care cad si la gunoiul pe care tot noi oamenii il lasam. Fiecare isi are profesia sa, dar ne-am intrebat noi oare cine se ocupa de curatenia parcurilor, este si asta o profesie? Ne-am trezit mai dimineata ca sa-i gasim facind curatenie, dupra ora 9:00 ei deja se duc acasa, va intrebati probabil cine sunt ei? Despre cine vorbesc? Poate v-ati dat seama ca despre maturatorii parcului central este vorba. Am gasit-o aici pe doamna Feodora Pintilie, pensionara.
 
-         De cit timp lucrati ca maturator?
Iata ca s-au facut mai bine de trei ani, in fiecare dimineata vin aici si matur, string gunoiul lasat de oameni, deja m-am deprins atit de mult incit imi pare ca vin aici ca la mine acasa, uneori daca ma imbolnavesc acest parc chiar imi lipseste, m-am deprins cu el.
 
-         Ce va facut sa alegeti aceasta profesie, sa-i spunem nu de fel usoara?
Da cine ma poate face asa? Doar viata…eh… (suspina)
 
-         Care este orarul de munca?
Ma trezesc dimineata la ora 5:00, nu prea reusesc nici sa beau un ceai, ma imbrac si ma pornesc in parc cu troleibuzul, ajung aici la ora 6, sau 7 cind si cum, eu sunt cea care ajunge inaintea oamenilor.
 
-         Cine face cea mai mare dezordine in parc?
Nu am stat sa ma uit dupa fiecare in parte, dar mi se pare ca copiii sunt cei care arunca pachetele, cutiute, betisoare chiar jos, nemaiajungind la urna.
 
-         Ce salariu are un maturator?
Salariul meu este de 2500 lei pe luna, eu zic de mine deoarece altii poate il au si mai mare, depinde de situatie, de loc, de timp, de teritoriu. Colegii mei mai lucreaza si in alte locuri, cum sa traim cu asa salariu? Ce sa mincam? Am auzit ca primarul de Chisinau spunea sa ne mareasca salariu cu o mie de lei dar se pare ca a ramas doar promisiune.
 
-         Cit gunoi se stringe in fiecare zi?
Daca sincer nu mai stiu cit gunoi se stringe pentru ca nu noi il incarcam, sunt oamnei speciali care evacueaza gunoiul, ei îşi încep munca înainte de răsăritul soarelui. Pina la mijlocul zilei, ei trebuie sa golească toate tomberoanele din Chisinau.
 
-         Cind va este cel mai dificil sa munciti?
Cel mai mult am de munca toamna, iarna dar si in zilele de sarbatoare. Asta e ce sa-i facem…
 
-         De unde aveti instrumentele de munca?
Cea mai mare parte din sntrumente ni le-am procurat noi singuri, asta si este cel mai dificil pentru ca se cheltuie bani si pe aceste lucruri care costa, as spune ca nu sunt ieftine de fel.
 
-         Ce faceti dupa ce maturati parcul?
Imi termin ziua de muncă la ora 12.00, apoi merg acasă, mai citesc , fac ordine prin casa, mincare pentru familie. O zi obisnuita.
 
-         Cu ce fel de instrumente va folositi?
Am cumpărat mături moderne, de plastic, mult mai rezistente decit cele facute manual din maracini sau nuiele, cu asa maturi scoatem tot gunoiul din parc. A-ti vazut probabil cit de curat e parcul mai ales cind vine vre-un official ceva pe la noi, atunci trebuie sa stralucim.
 
-         Care a fost visul copilariei d-voastra?
Mi-am dorit dintotdeauna sa ajung medic, dar cum eram patru copii in familie nu am avut posibilitatea sa invat, m-am casatorit am mai muncit pe ici colo si uite ca viata mi-a trecut pe sub nas, nici nu am reusit sa ma treszesc ca deja sunt la pensie. Acuma ca nu pot depune mare efort sa lucrez altceva, muncesc aici, matur.
 
-         Un sfat pentru cei care viziteaza parcul Stefan cel Mare din Chisinau
Dragi oameni nu lasati toata murdaria pe jos, avem cosuri de gunoi, sa nu va fie greu sa faceti citiva metri pentru a arunca gunoiul, caci daca faceti asa in societate acasa cu siguranta ca stati in dezordine.
 
PROFESII URBANE


0