886

Asteptindu-l pe Tkaciuc…




5 septembrie 2013. Sala de Ședințe a Consiliului Municipal Chișinău. Consilierul Partidului Comuniștilor din Moldova, Victor Gurău, strigă: „Trecem la vot! Trecem la vot!” Atmosfera e încinsă. Cele două fracțiuni prezente la ședință asigură cvorumul – liberalii și comuniștii. Victor Gurău stă ca pe ace. În agendă au fost incluse 87! de proiecte – privatizări de terenuri, dare în chirii derizorii a clădirilor, permiterea construcției blocurilor de locuit în parcurile Dendrariu și Grădina Botanică. Dorin Chirtoacă stă rușinat în prezidiu, se face că scrie ceva în carnețel.
 
În același timp, la sediul Partidului Comuniștilor, în plină agonie creativă, Mark Tcaciuc ticluește textul chemării la revoluție. El a promis această revoluție de mult, această revoluție o așteaptă toți cu sufletul la gură. Și el scrie. Scrie frumos, scrie cu talent, scrie, știind că uneori cuvintele transformă mai bine ca materia. Agonia inspirației i-a făcut părul vîlvoi. Ca să vă fie mai ușor să vă imaginați scena, iată o gravură:
 
Frumos scrie Mark Tcaciuc: „…власть утверждает секретные списки все новых и новых объектов для срочной приватизации, переходит к открытому грабежу государственной собственности…” Frumos scrie.
 
Dar să ne întoarcem la Consiliul Municipal. Cu toate că inspirația rar îi face părul vîlvoi, consilierul municipal comunist Victor Gurău e plin și el de energie. Discuțiile inutile despre proiectele băgate în lista adăugătoare îl sîcîie. Și el strigă „Trecem la vot! Trecem la vot!” Și votează.
 
 Votează pentru proiectul ce îi acordă consilierului liberal Iurie Năstas 8 hectare de pămînt în suburbia Vatra din Chișinău, la un preț de zece ori mai mic decît cel de pe piață. Votează pentru, la fel ca toți consilierii comuniști și liberali din sală. Proiect acceptat.

 
Iar Mark Evghenievici continuă să scrie manifestul revoluției: „…детали этого экономического разбоя уже известны практически всей стране. Все серьезные экспертные и интеллектуальные силы Молдовы осудили этот грабеж…”
 
Victor Gurău iar ridică mîna. De data aceasta liberalii și comuniștii votează pentru atribuirea unei clădiri din centrul Chișinăului asociației comunistului Boris Golovin. Votează repede, el știe că trebuie să se grăbească.
 
Mark Tkaciuc privește pe fereastră din sediul de sticlă al partidului. Își imaginează antrenamentul a sute de mii de tineri în pădurile Moldovei. Tineri gata să se jertfească pentru revoluție, să meargă pe baricade pentru Mark Tcaciuc. Tineri care așteaptă chemarea. Și el scrie, scrie chemarea mai departe: „…вся мыслящая Молдова дала однозначную оценку случившегося, громогласно назвав это бандитизмом, осуществляемым на высшем государственном уровне…”
 
În Consiliu iarăși sunt discuții. Victor Gurău sună la telefon. „S-a început revoluția?” întreabă Victor Gurău. „Nu”, îi răspunde o voce. Victor Gurău răsuflă ușurat și votează pentru. Votează pentru ca firma liberalului Iurie Năstas să privatizezse încă un hectar de pămînt la Botanica. Și pentru că nu era destul, liberalii și comuniștii votează alocarea a încă 12 ari, deja pe strada Vasile Alecsandri aceluiași consilier liberal. Victor Gurău se grăbește, privește telefonul cu frică…
 
Mark Tcaciuc scrie mai departe în foișorul lui de sticlă: „…убеждено как в собственной безнаказанности, так и в готовности народа терпеть и впредь любые издевательства, грабеж и унижения…”
 
Între timp, comuniștii din consiliu votează pentru privatizarea de către Metalferos a 4 hectare de teren pentru doar 5 milioane de lei. Comuniștii votează acordarea unui spațiu de birou pentru avocatul dlui Mihai Ghimpu, Ion Casian.
 
Tkaciuc scrie mai departe: „Мы, депутаты фракции Партии коммунистов считаем, что преступная самонадеянность власти должна быть немедленно остановлена!”
 
Comuniștii votează pentru proiectul de construcție a unui bloc de locuit în parcul Dendrariu. Comuniștii votează pentru ca firma fostului consilier PCRM Igor Curtev să privatizeze 8 hectare pe strada Dacia. Comuniștii votează pentru ca marele trădător Piotr Donțov, cel care a plecat de la PCRM, să primească o casă de 160 de metri pătrați lîngă președinție pentru chiria de 3.000 de lei pe lună.
 
Victor Gurău îndeamnă consilierii să voteze mai repede. În 2 ore, cu tot cu pauze și discuții sunt votate 87 de proiecte.
 
Mark Tkaciuc scrie manifestul: „…остановить безумную вакханалию грабежа и экономического мародерства…” Mark Evghenievici își imaginează cum el și tinerii din pădure opresc bacchanalia tîlhăriilor și jafurile economice. Pe baricade! În lupte stradale! În discuții aprinse în cafenele subterane! Pe facebook!
 
El pune punct manifestului, își șterge sudoarea de pe frunte și se trîntește satisfăcut în fotoliu.
 
Victor Gurău a avut două ore de chinuri și extaz. Tot timpul votării celor 87 de proiecte el s-a temut să nu-l sune cineva de sus și să oprească procesul. Dar asta nu s-a întîmplat. Mark Tcaciuc nu l-a sunat pe Victor Gurău. Nu a oprit bacchanalia tîlhăriilor și jafurilor economice. Victor Gurău își șterge sudoarea de pe frunte și se trîntește satisfăcut în fotoliu.


0