767

Marele combinator de Lăpușna, complicii săi și sistemul ticăloșit



 
 
10 Septembrie 2013
 
 

În ultimele zile, o parte a presei și a mediului politic îl acuză pe ex-premierul V. Filat că ar fi „preluat” Banca de Economii a R. Moldova (BEM).
 
 
 
Nu doresc să sar în apărarea acestuia, dar nici nu sunt de acord cu demonizarea lui Filat, prin „scoaterea din context”. Singularizarea „răului suprem”, în persoana lui Filat, lasă să se înțeleagă că toți ceilalți din „conducerea de vârf” ar fi niște îngeri. Un singur diavol întru-un stol de îngeri? Așa ceva „nu se există”. V. Filat este o parte a unui întreg, el e membru al unei echipe care s-a specializat în jefuirea și distrugerea acestei țări, echipă din care, moralmente, fac parte toți principalii oameni politici moldoveni. Da, Filat are meritul de a fi unul din liderii consacrați ai acestei echipe de jefuitori, dar să nu-i discriminăm pe ceilalți – am spus-o de mai multe ori: toți sunt o apă și un pământ! - fără de care Filat nu s-ar afla în libertate ori ar degrada rapid la condiția de simplu „biznesmen” comunal, care ar vinde ouă furate sau ar usca perje la Lăpușna, falisificând facturile...
 
 
 
 
Clanurile au încheiat un armistițiu  
 
Analiștii noștri politici, chiar și cei bine intenționați, vor fi mereu supuși riscului de a greși dacă vor continua să analizeze pierderea BEM și „concesionarea” Aeroportului în afara crizei politice din prima jumătate a anului 2013 și, în deosebi, rupte de contextul politic al investirii guvernului Leancă. Guvernul Leancă a însemnat încheierea unui armistițiu dubios între clanurile oligarhice care controlează RM și a fost investit în urma unor înțelegeri despre care nu numai societatea nu are habar, ci și membrii de rând ai noii majorități parlamentare. De fapt, războiul dintre Filat și Plahotniuc nu s-a sfârșit, ci doar s-a încheiat un armistițiu. Noi nu cunoaștem condițiile și prețul acestui armistițiu, putem doar intui, judecând după cele ce se întâmplă azi. Iar ceea ce se întâmplă azi în RM este îngrozitor: în sunetele de fanfară ale marșului triumfal spre UE are loc jefuirea statului și cetățeanului cu acordul și sub protecția deschisă ai actualei administrații centrale a statului. Azi R. Moldova a fost jefuită de BEM și Aeroport, mâine vor fi acaparate si alte active ale statului care nu au reuşit sa fie furate in perioada „marii privatizări” (MOLDTELECOM, RED NORD, CALEA FERATA, CET-urile etc.)
 
 
 
Lipsa memoriei colective ne joacă festa  
 
 
Suntem o societate cu o memorie lovită de amnezie. Moldovenii au o memorie istorică ciuruită, foarte scurtă și selectivă. Noi nu ținem minte nu doar evenimentele istorice îndepărtate în timp, cum ar fi, să zicem, anexarea Basarabiei de către ruși în 1812 sau ocupația sovietică de la 28 iunie 1940, ci nici evenimentele de dată mai recentă. Astfel, noi am uitat cum a apărut scandalul legat de vânătoarea din Pădurea Domnească, cum „ a ieșit” din Acord V. Filat și a aruncat în aer Alianța pentru Integrarea Europeană. Noi am uitat de cârdășia dintre Filat și Voronin. Noi am uitat, de asemenea, cine a pornit cruciada împotriva „mafiei”, „odiosului păpușar”, „raderilor” și cine mai apoi a mers la acelaşi „odios păpușar” să-i sărute mâna și să-i ceară iertate că a greșit - pentru a păstra accesul la treucă, el s-a umilit în cel mai dezgustător mod în fața lui Plahotniuc. Daca am ține cont de aceste „detalii” am înțelege cum de a fost posibil jafului istoric în urma căruia RM a rămas fără BEM și cine este beneficiarul vânzării către ruși a Aeroportului Chișinău.
 
 
 
 
Sistemul ticăloșit care naște monștri  
 
Este clar că marele jaf este un produs direct al înțelegerilor oculte și criminale din acele nopți tensionate din luna mai, când liderii PLDM, PD și PCRM negociau tot felul de combinații care s-au încheiat cu învestirea lui Leancă în funcția de premier. Iată de ce par credibile acele voci care susţin ca Filat a acceptat numirea lui Leanca în calitate de premier si a renunţat la planul comun cu PCRM de a provoca alegeri anticipate, atunci când i s-au acceptat doua condiții-cheie: preluarea Băncii de Economii si concesionarea Aeroportului unei grupări cecene apropiate de Kremlin. Asta explică de ce decizia de concesionare a Aeroportului Chişinău a fost luată în ultima sedință (!) a fostului guvern interimar, cu o zi înainte de numirea lui Leancă. Asta explică de ce Filat l-a demis pe Negrută de la Finanțe și l-a adus în fruntea acestui minister pe A. Arapu, vechiul său camarad din perioada marelor privatizări de tristă faimă, și de ce marele jaf s-a făcut discret (în timp ce moldovenii discutau aprins cum se numește sărbătoarea națională: limba noastră sau limba noastră cea română). Este adevărat, Filat a infirmat că a furat BEM și a cerut probe (despre aeroport nu a spus nimic), dar la fel de adevărat este și faptul că - ţinând cont de CV-ul ex-premierului si „experienţa” acestuia în materie de privatizări - lipsa probelor nu trebuie să ne mire... Dar, chiar nefiind economist și neavând probe, am să recurg la o logica elementară: Banca de Economii are active de 5 miliarde 703 milioane lei, capitalul propriu al BEM este de 871 milioane lei. Această Bancă a fost cedată misterioşilor investitori contra sumei de 80 milioane lei. Asta nu e probă? Crede cineva că ar fi fost posibil acest mare jaf fără acordul și participarea ex-premierului Filat? Eu nu cred. Dacă aceste active ar fi fost furate fără participarea lui Filat, imediat ar fi reizbucnit un nou „război al raderilor”, PLDM ar fi cerut convocarea ședinței extraordinare a parlamentului și crearea unei comisii parlamentare de anchetă, iar președintele Timofti ar fi convocat în regim de urgență Consiliul Suprem de Securitate... Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat...
 
 
 
 
Omerta și politică moldovenească…  
 
 
Degeaba vom căuta un manual de reguli cu privire la ritualurile grupurilor criminale organizate. Nu vom găsi. „Chi tace campa" (Cine tace trăieşte) - este o norma tipică pentru grupurile mafiote din întreaga lume. Aşa este și în politica moldovenească. Unde sunt analiştii care au făcut bani buni în aceşti ani „luptând” cu raderii, păpuşarii, si „combătând adânc” corupţia din justiție? Să fim atenți la ce vorbesc mai mulţi PLDM-iști de rând pe această temă – ei sunt șocați de proporţiile hoţiei la care s-au dedat liderii lor de partid. Unde au dispărut limbajul de lemn al lui Streleț, privirea de golănaș a lui Efrim, baritonul fostului polițist Butmălai și poeziile juristului Tudor Deliu? Unde sunt toţi aceștia, de ce tac? Iar Filat cere probe....
 
 


Iată de ce, acuzându-l doar pe Filat de toate relele, ne îndepărtăm de adevăr și de rădăcinile răului. Trebuie odată și odată să realizăm că actuala clasă conducătoare nu este un produs al propriei ticăloșenii, ea nu s-a creat pe sine într-o eprubetă și a ajuns acolo unde sunt prin votul și voința poporului. Astfel, Filat, Lupu, Voronin, Plahotniuc, Timofte ș.a., sunt copii sistemului politic ticăloșit pe care l-am creat noi, moldovenii, cu votul nostru, timp de 22 de ani!

 
 
Cine sunt complicii marelui jaf ?  
 
Acea parte a presei (și a blogosferei) care vuiește împotriva lui Fialt, Plahotniuc și Voronin se pare că nu a înțeles că jaful din august nu se putea produce fără concursul tacit al premierului I. Leancă. Acest omulean modest, cu ochi triști și priviri sfioase știe mai multe decât credem noi. Și blajinul președinte N. Timofti, care anterior a organizat trei şedinţe ale consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta situația de la BEM, acum cand BEM-ul a fost furat, nu are nimic de spus și de întrebat. Domnul Timofti, în calitate de comandant suprem, nu și-a pus niciodată întrebarea, cum poate fi concesionat unicul aeroport al țării unei alte țări, cu care te afli în conflict militar si care a ocupat cu tancurile o bună parte a teritoriului naţional? Domnule Timofti, cat de posibil ar fi ca Armenia să-și concesioneze aeroportul din Erevan unei companii Azere sau Israelul să concesioneze aeroportul Ben Gurion lui Mahmud Ahmadinejad?
 
 

Domnul Iurie Leancă poate ne-ar răspunde la o altă întrebare: ce este mai bine pentru țară, să dăruieşti cea mai mare bancă a țării unei firme obscure cu sediul în ambasada Moldovei la Moscova sau să o vinzi unui investitor strategic. Iată și lista acestora:



Răspunsurile sunt la suprafaţă . Iată de ce, nu am nici un dubiu ca acești doi domni Timofti și Leancă, știu foarte bine cum s-a regizat jaful, cine sunt regizorii și beneficiarii.
 


În final vreau să le spun celor care ne conduc câteva lucruri. Nu tratați oamenii ca pe niște idioți și nu uitaţi că peste un an vin alegerile. Să nu vă mire dacă la viitoarele alegeri comuniştii vor veni cu majoritate constituțională în viitorul parlament. Vinovați vor fi nu doar beneficiarii furturilor (copiii lor demult sunt peste hotare, acolo unde le sunt și conturile cu banii furați), dar și cei care azi tac, făcându-se copărtași ai marelui jaf.

 
0