841

Totalurile saptaminii. “Chisinaul in FORFOTA”


Saptamina fierbinte pentru primarul de Chisinau Dorin Chirtoaca. Acesta a fost atacat de catre consilieri. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu a fost de acord cu deciziile adoptate prin votul comun al consilierilor municipali din partea Partidului Comuniştilor şi Partidului Liberal, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Municipal Chişinău, din 5 septembrie curent.
 
Astfel, în rezultatul unei înţelegeri dintre cele două formaţiuni, a fost distribuită o suprafaţă cumulativă de peste 30 hectare de pămînt din rezervele municipale.
 
În unele cazuri, terenurile distribuite au revenit unor companii comerciale şi societăţi obşteşti, administrate de consilieri reprezentînd cele două partide menţionate, ceea ce reprezintă un evident conflict de interese.
 
Această partajare a rezervelor funciare din patrimoniul municipiului Chişinău, precum şi a clădirilor care au fost date în arendă la preţuri simbolice, datorită voturilor liberalilor şi comuniştilor, se repetă în modul cel mai obraznic în cadrul ultimelor cîteva şedinţe ale Consiliului Municipal.
 
În urma unor decizii netransparente, au fost cauzate prejudicii substanţiale bugetului municipal.
 
Totodată, în majoritatea raioanelor republicii, unde comuniştii sînt la conducere sau fac parte din coaliţia de conducere, la nivelul autorităţilor publice locale, astfel de decizii sînt adoptate în mod regulat.
 
La rindul sau primarul spune ca cei din PLDM au pus mina pe aeroport si mai indraznesc sa vorbeasca de CMC.
 
Nu există nicio înțelegere între PCRM și PL. Se distrage atenția de la furturile care se produc ziua și aici vorbim de Aeroport și BEM”, a spus edilul.
 
Nu poate fi vorba despre o alianță PL – PCRM, este exclus acest lucru. Din 2011 nu există nici o majoritate în consiliu. PLDM să vină la ședințe. Vacanța s-a încheiat. Proiectele pot fi adoptate doar cu votul majorității consilierilor. Ei au distrus Alianța în acest an, au pus mâna pe BEM și Aeroport și s-au găsit să vorbească acum de CMC? Nu le stă bine! PLDM-ul face alianță cu comuniștii într-o mulțime de raioane, ei au votat luni de zile cu comuniștii în CMC. Proiectele sunt incluse pe ordinea de zi de către consilierii municipal. O parte din aceste proiecte au fost propuse chiar de PLDM”, a declarat Chirtoacă.
 
Deasemenea tot despre BEM si aeroport a vorbit si ex- premierul Vlad Filat.
 
Le-aș sugera celor care vin cu astfel de declaraţii să aducă şi dovezi, deşi, știu bine și eu, şi ei că respectivele acuzații sunt absurde şi neîntemeiate. De aceea, las pe conştiinţa lor aceste speculaţii. Important acum este ca Banca şi Aeroportul să se dezvolte, iar pentru ca lucrurile să fie anume aşa avem instituţii responsabile ale statului”, a spus Filat.
 
Filat le-a recomandat celor care fac speculații la acest subiect să se ocupe cu rezolvarea problemelor: „Iar celor ce vin cu speculaţii la această temă, le-aş recomanda să se concentreze pe soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii, dar nu să se ocupe cu prostii”, a conchis liberal-deocratul.
 
Saptamina s-a incheiat cu vizita Patriarhului Rusiei Kiril.
 
Acesta a sosit Aeroportul Internațional Chișinău, șeful biseriicii ruse a fost întâmpinat de Mintropolitul Chișinăului, Vladimir, de Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Mukhametshindar și de câteva zeci de protestatari.
 
În cadrul briefingului de câteva minute, Kirill a declarat că scopul principal al vizitei sale în țara noastră este să se roage împreună cu poporul Moldovei pentru prezent și viitor.
 
Aș vrea să îmi exprim sentimentul de satisfacție și bucurie în legătură cu faptul că pot să vizitez pământul creștin al Moldovei, în anul în care noi celebrăm 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chișinău, care, după cum bine știm, a fost mai apoi reformată în Mitropolia Chișinăului”, a declarat Patriarhul Kirill.


0