„Rzeczpospolita”: Moldova trebuie să renunţe la Transnistria în schimbul parafării Acordului de Asociere cu UE
Federaţia Rusă intenţionează să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE cu Republica Moldova folosind Transnistria
Portalul de ştiri polonez „Rzeczpospolita” a publicat recent o analiză vis-à-vis de situaţia actuală din Republica Moldova: „Uniunea Europeană şi Polonia şi-au concentrat toată atenţia asupra Ucrainei şi perspectivei ca această ţară să semneze în toamnă Acordul de Asociere. Între timp, pe Nistru a fost plantată o bombă cu ceas care ar putea distruge întregul Ostpolitik european: Rusia intenţionează să împiedice parafarea Acordului UE cu Republica Moldova – cea mai pro-occidentală din statele CSI.
Moscova nu a reacţionat nici măcar faţă de provocările venite din partea autorităţilor separatiste, care s-ar putea solda cu escaladarea unui conflict pe Nistru. În cazul în care acest joc îi va reuşi, prestigiul UE în această regiune ar putea fi puternic lezat, adăugând şi o înfrângere a acesteia pe plan geo-strategic.
Promovând ideea integrării în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi Uniunea Eurasiatică, Moscova încearcă să-şi edifice graniţele sferei sale de influenţă, care ar trebui să cuprindă Belarus, Ucraina şi Republica Moldova. Între timp, Moldova a avansat cu paşi siguri spre Occident: evident, nu din punct de vedere geografic, ci economic şi politic. Volumul schimburilor comerciale cu UE depăşeşte volumul comerţului cu Rusia, iar cei care se hotărăsc să meargă peste hotare pentru a munci preferă Vestul, în detrimentul Estului. În Ucraina şi Belarus situaţia este inversă.
Negocierile UE cu Republica Moldova au decurs fără probleme, făcând ca guvernul de la Chişinău să avanseze rapid spre parafarea Acordului. Chişinăul este pregătit să ducă până la capăt reformele juridice după standardele europene, fiind susţinut de Polonia, Germania şi România. Parcursul ar fi unul excelent, dacă nu ar fi existat opoziţia din partea Rusiei, dispunând de un puternic instrument de presiune: Transnistria.
Acordul de Asociere şi, în special, Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZCLAC), ar trebui, conform dreptului internaţonal, să se aplice pe tot teritoriul Moldovei (inclusiv Transnistria), în caz contrar guvernul de la Chişinău va fi nevoit să amplaseze pe Nistru puncte de control. Ambele opţiuni nu sunt uşor de implementat, ceea ce presupune un avantaj pentru Rusiei. Prima opţiune respinge autoritatea regimului separatist asupra teritoriului din estul republicii: asta ar însemna ca Transnistria să adopte măsurile Acordului de Asociere şi să i se conformeze - o lovitură grea la adresa economiei acestei enclave formate din structuri oligarho-mafiote. Cea de-a doua opţiune ar reprezenta separarea Republicii Moldova în două părţi, ceea ce ar fi inacceptabil pentru Chişinău, mai ales că acesta este pregătit să ofere Transnistriei o autonomie lărgită, şi nu independenţa.
Rusia mizează pe intransigenţa Transnistriei. Dacă aceasta refuză să adere la Acordul de Asociere în cadrul Republicii Moldova, parafarea lui nu va avea loc. Moscova are multe atuuri în regiune: separatiştii primesc nu numai donaţii ruseşti substanţiale, dar şi gaz natural gratuit. Politicienii ruşi vorbesc chiar şi despre posibilitatea recunoaşterii independenţei „republicii moldoveneşti nistrene” şi integrarea acesteia în Uniunea Vamală şi Uniunea Eurasiatică ca şi compensaţie pentru posibilele pierderi economice în cazul parafării Acordului de Asociere cu UE de către Chişinău. Dacă Transnistria nu va fi inclusă în ZCLAC, aceasta va pierde şansa de a se bucura de tarifere preferenţiale la exportul de mărfuri pe pieţele europene (aproape 50% din totalul de export).
Mâna Rusiei se vede prin decretul emis de preşedintele regiunii transnistrene de a extinde frontiera „statului” asupra unei mici localităţi aflată în apropierea Tighinei (Bender), controlată în prezent de autorităţile de la Chişinău. Şevciuk a ordonat structurilor de securitate să ocupe cu forţa fâşia de teritoriu. Termenul expiră la sfârşitul lunii septembrie, iar în noiembrie este programat summitul de la Vilnius, unde UE şi Republica Moldova intenţionează să parafeze Acordul de Asociere. E greu să ne gândim la un scenariu mai prost decât cel al confruntărilor directe cu separatiştii.
Polonia a sprijinit în mod activ schimbarea şi cursul pro-european al Republicii Moldova, iar aceste relaţii trebuie să continue. Pentru Chişinău, UE şi Varşovia parafarea Acordului este foarte importantă, chiar dacă aceasta ar însemna escaladarea tensiunilor cu separatiştii şi pierderea oricărei speranţe de a obţine controlul asupra Transnistriei de către autorităţile moldovene. Chiar dacă cele două părţi se vor separa, Republica Moldova va beneficia mai mult de avantajele relaţiei cu UE, decât de speranţele iluzorii de a obţine regiunea separatistă în schimbul incluziunii în sfera de influenţă a Moscovei.
Momentan, jocul Rusiei poate fi contracarat, trebuie doar să-i convingem pe colegii moldoveni să accepte că pierderea Transnistriei este inevitabilă. Din ţările Europei de Est, Moldova este singura care vrea cu adevărat în UE, iar pierderea ei înseamnă discreditarea Politicii Europene de Vecinătate şi înfrângerea Poloniei”.