812

Dodon: Basescu induce ideea ca Transnistria ar putea fi abandonata de dragul UE




"Vizita preşedintelui unei ţări vecine este întotdeauna binevenită pentru Republica Moldova, deoarece întreţinerea bunelor relaţii cu ţările din regiune reprezintă o prioritate pentru noi, ca stat. Asemenea relaţii trebuie să faciliteze dezvoltarea raporturilor economice, culturale, sociale, să contribuie la progresul ţării noastre.
 
Este însă inacceptabil cînd vizita unui şef de stat se transformă în lecţii de politică externă şi internă.
 
În acest sens, îi recomand preşedintelui român Traian Băsescu să se preocupe de integritatea teritorială a propriei ţări şi să nu-şi impună părerea cu privire la politica internă a Republicii Moldova. Este inadecvată declaraţia domnului Băsescu, în ajunul vizitei sale la Chişinău, că federalizarea nu e potrivită pentru soluţionarea conflictului transnistrean.
 
Îi aduc la cunoştinţă preşedintelui român că, în realitate, anume federalizarea poate rezolva la modul practic problema transnistreană. Transnistria nu va accepta niciodată să revină în componenţa Republicii Moldova sub formă de simple raioane (oricît de mult ne-am dori acest lucru). Iar Republica Moldova nu poate accepta ca Transnistria să devină stat independent, rupt de corpul ţării. În contextul acestui conflict de intenţii şi interese dintre malurile Nistrului, există o singură cale de compromis – federalizarea, care va asigura reîntregirea teritorială în mod paşnic şi eficient.
 
Avîndu-se în vederea fragilitatea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, declaraţiile preşedintelui român vin să provoace spiritele în stînga Nistrului. Mai mult decît atît, declaraţiile lui Băsescu, indirect, sugerează ideea că dacă Transnistria nu poate fi integrată ca raioane, ea ar putea fi abandonată definitiv de dragul integrării europene a Republicii Moldova (cu ulterioară anexare la România, în lipsa frontierei, după destrămarea UE).
 
Observăm că în ultimele luni sporeşte presiunea unui lobby politic internaţional şi intern, care pledează pentru abandonarea Transnistriei de către Moldova. Şi este nedeplomatic şi lipsit de respect faţă de ţara noastră cînd un asemenea lobby este promovat inclusiv în cadrul unor vizite ale şefilor statelor vecine".
 
Igor Dodon


 
0