905

“Spun ca jurist, de fapt si de character” or Lupu si inventiile sale


 

Deseori aud vorbind în troleibuse sau chiar și pe la țară că “uite ce frumos vorbește Marian Lupu, iată de un așa președinte avem nevoie”. Pînă la urmă nu pot înțelege de ce oamenii cred în democrat și li se pare că vorbește corect? Dacă e să analizăm atent ceea ce vorbește Lupu auzim numai cuvinte inventate de sine însuși dar și cuvinte care nu există în vocabularul moldovenesc.
 
Cineva spunea că un om poate vorbi frumos şi corect doar atunci cînd gândeşte profund. Ei bine, poate e nițel exagerată această constatare, însă cert e faptul că la capitolul exprimare corectă, politicienii noştri sunt restanțieri.
 
Incoerenţe, formularea gîndului după modă rusească, expresii pleonastice, ambiguități, echivocuri - aceasta pare a fi, de cele mai multe ori, recuzita lingvistică a politicienilor de la noi. Fără un limbaj prea complex, demnitarii au încă multe lacune în ceea ce priveşte corectitudinea limbii.
 
Mulţi dintre conaţionalii noştri, în naivitatea şi sinceritatea lor, au impresia că cei care reprezintă clasa noastră politică sunt modele de urmat în materia de exprimare. Greşeală.
 
Acest continuu exercițiu de admirație pentru vocabularul lui Lupu nu este justificat defel, întrucît dumnealui comite grave erori de exprimare. Calchierile sau, altfel spus, preluarea construcţiilor ruseşti şi adaptarea lor la registrul lingvistic al limbii romane, sunt inadvertenţele de stil cel mai des întrebuințate de către Lupu. Un exemplu tipic, obișnuit de calchiere, îl găsim chiar în una dintre ultimele lui declaraţii de presă.
 
Cea mai des întîlnită frază de la Lupu este: “Spun ca jurist”, “de fapt dar și de caracter”, nu există dialog, monolog în care Lupu să nu bage aceste cuvinte de umplutură.
 
Îl sfătuim pe interimarul Lupu (şi nu doar pe el) să evite aceaste cuvinte de umplutură căci deja a ros urechile poporului cu ele.
 
Totodată, vrem să-l atenționăm prieteneşte pe domnul Lupu că, de fapt, cuvintele de umplutură sau ticurile verbale nu dau nici pe departe culoare şi expresivitate mesajului. Cu mostre de acest fel din limbajul interimarului vom reveni cu alte ocazii.
 
Să sperăm că Marian Lupu a însuşit lecţia de mai sus. Foarte util şi eficient ar fi dacă interimarul şi-ar face timp pentru lectură, deoarece nu poţi trăi toată viața cu ceea ce ai învățat sau n-ai învăţat la facultate.
 
Să sperăm că domnul Marian Lupu va ține cont de ceea ce vorbește și cum vorbește, iar noi cei care îl privim și îl auzim nu avem decît să zîmbim.


0