902

Saakașvili: Rusia urmărește să aprofundeze conflictul transnistrean


 

 
 
 

 
Rusia nu este interesată în soluționarea conflictului transnistrean. Dimpotrivă, scopul Rusiei este aprofundarea conflictului în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, în cadrul unui briefing susținut la Chișinău, împreună cu președintele Nicolae Timofti.
 
 


„RM este un exemplu foarte bun pentru noi, iar provocările și scopurile noastre sunt similare. Cei care spun că, conflictul transnistrean nu este rezolvat din cauza NATO trăiesc în minciună. Conflictul transnistrean a fost aprofundat nu din cauza Republicii Moldova, ci din cauza unui stat care ne-a creat multe probleme și nouă. Rusia nu e interesată în rezolvarea conflictului, ci doar în adâncirea acestuia. Ceea ce s-a întîmplat în RM este o lecție importantă. Putem să învățăm unul de la altul”, a declarat Saakașvili.
 
 


Totodată, președintele georgian a menționat că singura cale a Republicii Moldova este Europa.
 
 


„Georgia și Moldova - am fost elevii excelenți în această clasă. Nu vrem să rămânem clasa, de aceea trebuie să lucrăm împreună. Unica soluție – spre Europa. Aici, la Chișinău, am întâlnit sute de tineri și pot să spun cu siguranță că Moldova are un viitor european. Cu atât mai mult că sunteți mult mai aproape de Europa decât noi”, a adăugat Mihail Saakașvili.
 
 


Referitor la problemele cu corupția, președintele georgian a menționat că Moldova are șansa de a stârpi corupția și l-a lăudat pe șeful statului, Nicolae Timofti.
 


„Ceea ce se întâmplă în Georgia este rezultatul unei dezvoltări pozitive de 8-9 ani. Georgia se dezvoltă cu succes doar pentru că am putut să rezolvăm problema corupției. Uneori este foarte greu să faci schimbări. Persoane corupte, care sunt aruncate din sistem, nu ajung la închisoare și aceste persoane să fie restabilite în funcție, să se răzbune. Sunt sigur că RM are un potențial enorm. Am întâlnit oameni interesați, dedicați, idealiști. Președintele dă dovadă de mult suport moral pentru reforme. Este o persoană experimentată, care știe unde sunt lucrurile rele în sistem”, a punctat Saakașvili.  
0