914

Actuala guvernare si monstrii din penitenciare


De cîțiva ani buni în penitenciarele din Republica Moldova auzim că deținuții primesc fie că telefoane mobile în pîine sau de ce nu chiar droguri în unt sau alte alimente. De vină cine se face? Dacă vei întreba un deținut cine e capul tuturor relelor din închisoare acesta va prefer să tacă molcom să să nu răspundă de frică și teamă să nu fie a doua zi omorît. Astfel pentru a beneficia de anumite lucruri deținuții plătesc sume fabuloase gardienilor sau conducerii.
 
Se întîmplă în pușcăriile din Moldova și, adesea, cu acordul conducerii închisorilor. Sunt dezvaluiri făcute de jurnaliști. Despre asta au început să vorbească și unii angajați din penitenciare.
 
Ei susțin că deținuții plătesc bani grei gardienilor pentru aceste servicii ilegale. În penitenciarul nr. 13 din Capitală, deținuții se pare au parte de mai multe drepturi, decît restrictii.
 
Exact ca în filme cînd deținuții stau în închisoare pentru a se scunde de cineva dar și pentru a fi în siguranță. Banii se pare că le vin din afară sau de la cei care le datorează bani. Chiar dacă ei riscă sî-și piardă familia, soția și copii aceștea merg pînă în pînzele albe ca să-și construiască un nume în penitenciar.
 
Spre exemplu în majoritatea cazurilor banii sunt adunați de la rudele detinuților. Acestea transmit banii prin intermediul unor terte persoane. Potrivit procurorilor, de cele mai dese ori, intermediari sunt taximetriștii. Fapt confirmat si de inregistrarile telefonice ale convorbirilor dintre detinuti, care au fost oferite de catre Ministerul Afacerilor Interne.
 
Cei care nu plătesc sunt însă în pericol. Iar sumele ajung să fie impunătoare. Deținutii stiu cum să-i faca pe cei din administratia penitenciarului sa li se supuna. De fapt, in penitenciare, detinutii tin cont mai mult de ceea ce le spune Makena, decat de indicatiile administrației. 
 
În schimb, șeful penitenciarului numarul 13, unde își ispășeste pedeapsa Makena, neaga faptul că hotul în lege ar avea o autoritate atat de mare printre detinuți. Procuratura confirma însa spusele detinuților. Makena intr-adevar este capul unei organizatii criminale care are influenta in toate penitenciarele din tara.
 
Dacă este să ne gîndim și la actual politică ar fi o democrație totală și asta pentru că fiecare face ce dorește în această țară. Pe timpurile cînd era președinte Vladimir Voronin asemenea cazuri nici nu erau discutate, sau ele erau ascunse? Cert este faptul că la moment cetășenii Moldovei se tem să meargă pe străzi de frică ca cineva să nu-i omoare. Vorba astora din închisori mai bine acolo decît în libertate și mereu cu gîndul că într-o zi poți fi găsit mort.
 
Majoritatea deținuților sunt torturați de către polițiști pentru că nu are cine să le țină așa numita apărare. Sau fie că nu plătesc gardienilor sunt lăsați pradă colegilor de camera care își bat joc de ei în adevăratul sens al cuvîntului. Cei care plătesc eurași sunt lăsați mai libertini. De cele mai muște ori cei care sunt la cîrdășia relelor sunt însăși angajații închisorilor. Un exemplu poate confirma acest lucru. Un angajat al Penitenciarului nr.15 – Cricova a fost reținut în momentul în care intenționa să introducă în închisoare un telefon mobil. În schimb, el urma să primească o recompensă de 800 de lei. Acesta este doar un caz din sute de cazuri și o mică suma din miile de euro care se învîrt în închisori. Restul sunt ascunse bine de tot încît toți știu dar nimeni nu vorbește.
 
Probabil a-ți mai auzit și de alte nume criminale din penitemciare cum ar fi: Micu, Patron și Malhaz. Nume care spun totul și nu trebuie nimic de comentat. În cele din urmă de vină este conducerea noastră monstruoasă și criminal. De vină sunt cei care fură de la oameni și își construiesc ei castele.
 
Articol scris de Cernei Rodica

0