774

Doi politisti vor face cinci ani puscarie pentru TORTURA din cauza 7 aprilie




La mai bine de patru ani de la evenimentele din aprilie 2009, procurorii au reusit totusi sa obtina sentinta de condamnare pentru doi dintre politistii, invinuiti de torturarea unui minor.
 
Cazul a avut loc pe 10 aprilie 2009, cind ofiterii Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI, aflindu-se in preajma Guvernului Republicii Moldova s-au apropiat de un minor si fara  temei l-au condus in automobil cu care s-au deplasat in regiunea Uzinei de tractoare.
 
In timpul deplasarii, inculpatii i-au acoperit minorului fata si pentru a-l impune sa recunoasca ca a participat la dezordini in masa si a aruncat cu pietre in cladirile Presedintiei si a Parlamentului i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii pina victima a lesinat.
 
Vazind starea grava in care l-au adus pe minor si urmarind astfel scopul de a se eschiva de la raspundere pentru torturarea acestuia politistii s-au deplasat la sediul Comisariatului de Politie al sectorului Buiucani unde au incercat sa-l predea ca persoana banuita de participare la dezordinile in masa. La rindul lor, reprezentantii CPs Buiucani, vazind starea sanatatii in care se afla victima, au refuzat sa-l primeasca.
 
Astfel, inculpatii l-au imbarcat pe minor in automobil si s-au deplasat in regiunea Spitalului Clinic Militar Central din sectorul Buiucani, unde l-au lasat sa zaca in strada fara cunostinta.
 
In urma actiunilor violente comise de politisti, victima s-a ales cu: „Trauma cranio-cerebrala manifestata prin comotie cerebrala; fractura inchisa treimea medie a osului tibial gambei din stinga cu deplasarea fragmentelor; Osteopifizializa osului tibial fara deplasarea fragmentelor, contuzia tesuturilor moi ale fetei si capului; contuzia nervului fibular".
 
Prin sentinta Judecatoriei Buiucani din 27 decembrie 2011 politistii au fost achitati deoarece fapta nu a fost comisa de inculpati.
 
Procurorii au considerat drept ilegala si neintemeiata sentinta de achitare a celor doi si au atacat-o, obtinind rejudecarea cauzei penale intr-un alt complet de judecatori.
 
Astfel, in baza probelor incontestabile prezentate de procurori, Colegiul penal al Curtii de Apel Chisinau a pronuntat recent o noua hotarire, prin care politistii au fost recunoscuti culpabili si condamnati pentru tortura la cite 5 ani de detentie, cu privarea de dreptul de a ocupa functii in organele MAI pe un termen de 3 ani.


0