840

Judecătorul Tudor Micu — cu averi de milioane şi vacanţe pe plajele din Antalya

Judecătorul Tudor Micu — cu averi de milioane şi vacanţe pe plajele din Antalya
 

Tudor Micu, judecător la Curtea de Apel Chişinău, deţine o casă de lux în capitală, una la Străşeni şi alta, în valoare de peste jumătate de milion de lei, la Călăraşi. Averea magistratului este estimată la peste patru milioane de lei, împreună cu depozitele bancare în sumă de 600 mii de lei şi cele trei automobile, dintre care un BMW şi un Mercedes pe care nu le-a declarat în 2012.
 
Tudor Micu, 63 de ani, originar din satul Lozova, raionul Străşeni, este magistrat de la vârsta de 29 de ani. O perioadă a fost judecător la Judecătoria Călăraşi, iar din 1996, printr-un decret prezindeţial semnat de preşedintele Mircea Snegur, Tudor Micu a fost numit judecător la Curtea de Apel Chişinău (CAC). Potrivit paginii web a Asociaţiei «Jurişti pentru Drepturile Omului», numele lui Tudor Micu figurează pe lista magistraţilor care se fac responsabili de un dosar pe care R. Moldova l-a pierdut la CtEDO în anul 2008. În acest context, CtEDO a obligat R. Moldova să plătească 2,5 milioane de euro unei societăţi cu răspundere limitată, specializată în livrări de energie electrică.
 
Deşi magistratul Tudor Micu este membru al Colegiului Disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), recent, judecătorul a fost sancţionat de CSM cu «mustrare aspră», fiind unul dintre magistraţii Curţii de Apel Chişinău care au redus din pedeapsa aplicată de prima instanţă lui Adrian Nichifor, printr-o decizie calificată drept neîntemeiată, se arată într-o hotărâre a CSM. Tudor Micu a atacat hotărârea respectivă la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care urmează să se pronunţe în cazul lui Micu şi a altor judecători vizaţi în «Dosarul Nichifor».
 
 
În instanţă — tatăl judecător, fiul avocat  


Pe 9 aprilie 2009, Tudor Micu a depus la Curtea de Apel Chişinău, unde este angajat, o cerere de chemare în judecată împotriva Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) cu privire la recalcularea pensiei. CAC a refuzat să examineze cererea şi a solicitat CSJ-ului să strămute cauza pentru judecare în fond la o altă instanţă de judecată, motivând că Micu este angajat în calitate de magistrat la instanţa de apel. În consecinţă, cererea lui Micu a fost examinată de Curtea de Apel Bender, care i-a dat câştig de cauză. Ulterior, însă, cauza lui Micu a ajuns la CSJ, care a casat decizia Curţii de la Bender şi a respins integral acţiunea lui Tudor Micu împotriva CNAS. De altfel, în instanţele de judecată, judecătorul Tudor Micu a fost reprezentat de fiul său, avocatul Nicolae Micu.
 
Pe 25 ianuarie 2011, judecătorii de la CSJ au sesizat în cadrul examinării unui dosar penal, în care avocatul Nicolae Micu, care reprezenta interesele primarului din Talmaza, Ştefan Vodă, învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu, falsificarea unor procese-verbale şi înşelăciune, ca urmare a deciziei primei instanţe şi a recursurilor făcute de părţi, dosarul a ajuns pe rol la Curtea de Apel Chişinău. Cauza respectivă a fost judecată, apoi rejudecată de un complet format din trei judecători, în componenţa căruia se afla şi judecătorul Tudor Micu, fiul căruia, Nicolae Micu, a participat anterior pe acest dosar ca apărător al primarului care avea calitatea de inculpat. Din acest motiv, judecătorii de la CSJ au decis ca dosarul să fie retrimis din nou la rejudecare de aceeaşi instanţă, însă cu un alt complet de judecată.
 
 
Averea magistratului de peste 4 milioane de lei  


În declaraţia cu privire la proprietăţi şi venituri pentru anul 2012, Tudor Micu susţine că a avut un venit de la locul de muncă în sumă de 72 779 lei. Din pensie a încasat 57 120 lei. Magistratul declară că este proprietarul unei case de locuit, construită la Călăraşi, în valoare de jumătate de milion de lei, a unei case la Lozova, Străşeni, şi a unei case în capitală, în valoare de peste un milion de lei, pe care a dobândit-o în 2012, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Magistratul indică în declaraţie că mai deţine un automobil de model Toyota Prado, în valoare de 288000 lei, şi că are depozite bancare în sumă de 636 896 lei.
 
Deşi Tudor Micu susţine în Declaraţia depusă pentru 2012 că soţia sa a avut venituri doar din pensie – 7020 lei, casa de lux din Chişinău şi automobilul de model Toyota Prado sunt înscrise pe numele soţiei magistratului, Nadejda Micu. Tot pe numele soţiei au fost deschise patru depozite bancare în valută, în sumă totală de 452 586 lei.
 

 

Magistratul «a uitat» să declare un Mercedes şi un BMW  


Potrivit unor documente obţinute de la REGISTRU, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile, un Mercedes E220 şi un BMW 525, de culoare vişinie, pe care nu le-a declarat în 2012. În anii trecuţi, magistratul a condus de mai multe ori aceste automobile când a trecut frontiera spre România şi spre Ucraina. Mai nou, automobilul Mercedes E220 este utilizat mai mult de fiul judecătorului, Andrei Micu, de 25 de ani, care, în 2012, şi-a luat licenţa de avocat. Pe site-urile de socializare, Andrei Micu a afişat o poză cu acest Mercedes, din care se vede cum mai mulţi tineri, îmbrăcaţi doar în pantaloni scurţi, împing automobilul pentru a-l scoate de pe un drum cu noroi.
 
Am încercat să aflăm în ce cartier din capitală Tudor Micu şi soţia sa şi-au cumpărat locuinţa de lux, estimată de experţii imobiliari la 2—3 milioane de lei. Potrivit datelor de la CADASTRU, familia Micu a devenit proprietara unei locuinţe cu suprafaţa de 117.1 m.p., din sectorul Buiucani, str. Drumul Taberei, în 2012, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Pe terenul şi pe locuinţa procurată de Micu, printr-o hotărâre a Judecătoriei Buiucani, a fost pus sechestru în 2006, iar în 2009, printr-o încheiere a Curţii de Apel Chişinău, sechestrul pus pe imobil şi pe teren a fost anulat.
 
 
Magistratul preferă şă-şi petreacă vacanţa pe plajele din Turcia  


Săptămâna trecută, reporterul ZdG a vizitat locuinţa de pe Drumul Taberei, sectorul Buiucani. Casa are două nivele, o mansardă şi este acoperită cu ţiglă metalică. Judecătorului i-a mai rămas doar să vopsească locuinţa. În curtea casei magistratului erau doi muncitori care efectuau lucrări de instalaţie pe interior. Aceştia ne-au spus că nu cunosc cine este proprietarul casei şi că mai au puţin de lucru în interior.
 
Magistratul Tudor Micu obişnuieşte să-şi petreacă vacanţele pe plajele din Turcia. Potrivit unor documente obţinute de la Serviciul de Grăniceri al R. Moldova, Tudor Micu a început să se odihnească în staţiunile din Antalya din 2008. Acesta a ieşit din ţară pe 28 iulie 2008, iar 7 zile mai târziu a revenit la Chişinău. Pe 5 septembrie 2010, Tudor Micu a aterizat pe Aeroportul din Bodrum, Turcia, un oraş care s-a făcut cunoscut prin plajele de nisip spectaculoase şi mici golfuri stâncoase. În anii 2011 şi 2012, magistratul a ales din nou să-şi petreacă vacanţele pe plajele din Antalya.
 
Am încercat să luăm legătura cu magistratul Tudor Micu pentru a preciza în ce condiţii a obţinut casa de lux de pe str. Drumul Taberei, pe care anterior a fost pus sechestru, şi să aflăm de ce nu a declarat cele două automobile înscrise pe numele lui. După mai multe încercări, grefiera judecătorului, Olga Oloi, ne-a spus: «Domnul Micu este în şedinţe. L-am întrebat dacă vrea să vorbească cu dumneavoastră. A spus că nu are ce comenta. La revedere!», a punctat grefiera.

0