935

(foto) Cum arata cea mai scumpa casa a unui demnitar

Casa de 427 de m.p. a democratului Valeriu Guma, estimată la aproape șase milioane de lei, este fără dubii cea mai scumpă proprietate declarată de vreunul dintre demnitarii moldoveni.
 
FOTO
 
Situată la câțiva pași de la parcul Valea Morilor, în unul dintre cele mai luxoase cartiere din capitală, casa se observă de departe. Acoperită cu marmură, vila, care s-ar potrivi mai degrabă pentru un hotel, este îngrădită de jur împrejur  de un gard de beton de mai bine de trei metri înălțime
 
Chiar dacă te lași inițial impresionat de prețul imobilului, menționat în declarația de avere a deputatului democrat, după ce vezi castelul îți dai seama că în realitate acesta valorează mult mai mult.
 
Acest lucru este confirmat și de creditele de milioane de euro pe care Guma le-a luat de la o bancă în care colegul său de partid a fost până acum doi ani președinte al Consiliului de administrare, gajând această proprietate a sa.
 
Astfel, casa de 427 de m.p. a deputatului PD, Valeriu Guma, a ajuns pentru prim dată gaj la bancă încă în anul 2005. Atunci demnitarul a împrumutat 296 de mii de lei.
 
Un an mai târziu,  Guma mai ia un credit de 312 mii de euro de la aceeași bancă, păstrând același gaj. Chiar dacă creditul fusese luat pentru trei ani, peste doar patru luni banca îi mai împrumută democratului încă 695 de mii de dolari și peste 1,6 milioane de euro (!), asigurându-și creditul cu aceeași clădire pe care o estima atunci la 312 mii de euro.
 
În total, din 2005 și până în 2007, Valeriu Guma a împrumutat de la ”Victoriabank” 2,9 milioane de euro și 1,3 milioane de dolari, gajând de fiecare dată casa pe care o estimează în declarația sa de avere pentru 2012 la prețul de 5,9 milioane de lei.
 
Precizăm că, potrivit normelor legale, pentru a acorda un credit, banca nu poate accepta drept gaj decât un bun care acoperă valoarea împrumutului în proporție de 140 la sută. Totuși, istoria acestei case a lui Guma începe mai demult. Potrivit informațiilor de la ”Cadastru”, deputatul a început să ridice construcția samovolnic în 2003, procurând terenul pe care este amplasată abia un an mai târziu.
 
În vecinătatea luxosului imobil, Valeriu Guma mai are două ”căsuțe” mai mici: una de 200 de m.p. și alta de 116,6 m.p.  Pe prima deputatul o estimează la prețul de 3,3 milioane de lei, iar pe a doua – la 1,7 de milioane de lei.
 
Precizăm că potrivit declarației de avere a lui Valeriu Guma, în 2012 acesta a obținut venituri doar din activitatea parlamentară – 133 de mii de lei. Cele trei companii în care Guma declară că este acționar nu i-au adus niciun bănuț anul trecut.
 
Democratul mai deține în proprietate șapte terenuri care valorează aproape cinci milioane de lei, un ”Lexus” din 2003, care valorează 180 de mii de lei.


0