859

Moldova, obligata sa plateasca despagubiri de peste 35 de milioane de lei companiei “Le Bridge”




Republica Moldova a pierdut procesul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale (ICSID) iniţiat de compania Le Bridge. Decizia a fost adoptată de Tribunalul de Arbitraj Judiciar, format dintr-un spaniol, un belgian şi un german.
 
Tribunalul Internaţional a constatat că autorităţile de la Chişinău au încălcat norma prevăzută în cadrul Acordului între Guvernul Republicii Franceze şi Guvernul Republicii Moldova privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor (TIB) semnat la 8 septembrie 1997, privind tratamentul just şi echitabil în raport cu investiţiile făcute de Franck Arif (proprietarul Le Bridge) plasate în cadrul Aeroportului.

 
În consecinţă, Republica Moldova a fost obligată să restituie reclamantului investiţiile sale în magazinul din Aeroportul Internaţional Chişinău, sau, "în cazul în care investiţiile nu sunt restituite în termen de 60 de zile sau dacă propunerea Moldovei de restituire este respinsă de Franck Arif, care are dreptul discreţionar de a o respinge, Moldova va trebui săi plătească daune în valoare de 35,14 milioane de lei, plus dobânda la rata EURIBOR“, se precizează într-un comunicat de presă. 


0