980

Limba moldoveneasca ar putea fi INLOCUITA cu limba romana?




Autorităţile ruse se declară îngrijorate de o iniţiativă legislativă de la Chişinău ce prevede înlocuirea limbii moldoveneşti cu cea română ca limbă de stat.
 
Moscova urmăreşte cu îngrijorare noua acutizare a dezbaterii socio-politice pe teme lingvistice, ce a urmat după introducerea, de către deputaţii din partea Partidului Liberal, a unei iniţiative legislative ce are drept obiectiv înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română ca limbă de stat şi încălcarea independenţei drepturilor lingvistice, obţinute de-a lungul anilor, ale minorităţilor naţionale care trăiesc în ţară, între care şi cea vorbitoare de limba rusă, potrivit unui comentariu al Ministerului rus de Externe.
 
Proiectul de lege privind politicile lingvistice în Republica Moldova a fost elaborat şi înregistrat în parlamentul de la Chişinău la sfîrşitul lunii martie de către deputatul liberal Ana Guţu.
 
Acesta prevede că în Republica Moldova se vorbeşte limba română (şi nu moldovenească, cum este în prezent) şi impune obligativitatea studierii în şcoli în limba română, în contextul în care în prezent există unităţi de învăţământ cu predare în alte limbi, în special în rusă, iar în universităţi există grupe pentru studenţi rusolingvi.
 
Limba română a fost declarată limba oficială a Republicii Moldova în Declaraţia de Independenţă, dar Constituţia adoptată în 1994 a statuat drept limbă de stat limba moldovenească. 


0