781

NINSORI DE COSMAR in Europa: Troiene de peste un metru in Ucraina




Iarna nu pleacă din Europa. Autorităţile din Ungaria au instituit cod portocaliu de ninsoare şi viscol puternic pentru două judeţe din sud-vestul ţării, Tolna şi Baranya.
 
Iar britanicii au de înfruntat cea mai rece primăvară din 1963 încoace. Pe de altă parte, la Kiev a fost decretată stare de urgenţă din cauza intemperiilor. Pentru mii de şoferi, ultimele ore au fost un adevărat coşmar pentru că au rămas blocaţi în nămeţi, iar autorităţile nu fac faţă situaţiei.
 
Kievul este paralizat din cauza troienelor uriaşe, care au depăşit un metru. Sute de maşini, autocare şi camioane sunt blocate pe străzi din cauza intemperiilor. Situaţia este la fel de gravă în vestul Ucrainei unde temperaturile au scăzut noaptea până la minus 23 de grade Celsius.
 
Autorităţile au cerut oamenilor să stea mâine acasă pentru a lăsa utilajele să îşi facă treaba. Potrivit unui bilanţ al Ministerului pentru situaţii de urgenţă, peste 380 de localităţi nu au curent electric.
 
Nici în Marea Britanie nu e mai bine. Nordul Angliei, Nordul Irlandei şi Scoţia sunt la propriu îngropate în nămeţi. În unele zone, troienele au atins aproape patru metri înălţime, iar salvatorii au scos din maşini zeci de familii ale căror vieţi au fost puse în pericol de ger.
 
Autorităţile britanice le cer oamenilor să rămână acasă şi să nu se aventureze pe şoselele acoperite de un strat gros de gheaţă. Meteorologii atrag atenţia că vremea rea va continua să cauzeze probleme şi în zilele următoare.


0