Amintiri din "Iepoca de Aur" ( = perioada comunista in Romania)
Glosarul vremurilor
Propuneri de imn naţional:
Metode de agăţat
- Ce înseamnă PCR: Primul Cizmar Rege; Pile, Cunoştinţe, Relaţii; Potop, Cutremur, Radiaţii
- Puii la pungă - fraţii Petreuş.
- Picioarele de porc (pentru piftie) - adidaşi.
- Urechile de porc (pentru piftie) - difuzoare.
- Cafea cu/din năut sau alţi înlocuitori - nechezol.
- Vodca - albitură / literatură rusă.
- Ţuica (eticheta cu două prune) - doi ochi albaştri / ochii lui Dobrin.
- Lopeţi, cazmale - condeie.
- Nicolae Ceauşescu – OZN (omul care a zăpăcit o naţiune).
Propuneri de imn naţional:
- Descurcă-te, române.
- De-aş mai duce-o pân-la toamnă.
- Pe-al nostru steag e scris uimire.
- Ce este Securitatea? Inima partidului care bate, bate, bate…
- Toată lumea avea de lucru
- Deşi toată lumea avea de lucru, nimeni nu muncea
- Deşi nimeni nu muncea, planul se realiza peste 100%
- Deşi planul se realiza peste 100 %, nu găseai nimic de cumpărat
- Deşi nu găseai nimic de cumpărat, toată lumea avea de toate
- Deşi toată lumea avea de toate, toţi furau
- Deşi toţi furau, nu lipsea nimic de nicăieri.
Metode de agăţat
- În anii ’60 - învârteai cheile de la casă pe deget...
- În anii ’70 - învârteai cheile de la casă şi pe cele de la maşină pe deget...
- În anii ’80 - nu trebuie să învârţi nimic. E de ajuns să şopteşti „Am apă caldă“.
- „De 1 Mai va trebui să defileze toată populaţia, de la mic la mare. Vor să ne numere, să vadă câţi am mai ieşit din iarnă“;
- „Care este deosebirea dintre frigul de afară şi cel din casă? Ăla de-afară e pe gratis“;
- „De ce va supravieţui România Apocalipsei? Pentru că este cu 50 de ani în urma tuturor“;
- „Ca un adevărat intelectual ce este, Ceauşescu ştie mai multe limbi străine: peltica veche, gângava nouă...“;
- „Din partea unor colective de oameni ai muncii de la mai multe întreprinderi din ţară s-a trimis Academiei suedeze propunerea ca lui Ceauşescu să i se acorde premiul Nobel pentru pace. Academia a răspuns că nu poate acorda premiul Nobel pentru pace lui Ceauşescu, dar îl poate propune Academiei Americane de Film pentru premiul Oscar pentru interpretare masculină în rol principal“;
- „De la un timp, România a trecut la înarmare: se fabrică bomba cu nicutroni şi cea cu ceauşei. Astea sunt arme care nici nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti“;
- „Întrebare la Radio Erevan: Ce deosebire este între Brejnev şi Ceauşescu? Răspuns: Brejnev a fost secretar general pe viaţă, Ceauşescu este secretar general pe viaţă şi pe moarte“;
- „Întrebare la Radio Erevan: Ce deosebire este între radio şi televizor? Răspuns: Când dai drumul la radio se aude un ţăcănit, când dai drumul la televizor îl vezi pe micul ecran“;
- „Ceauşescu, aflat într-o istorică vizită peste hotare, este anunţat codificat – de cutremurul din 4 martie 1977: V.R.A.N.C.E.A. (Vino Repede Acasă Nicule. Cutremur. Economia Ameninţată).
Răspunsul vine imediat: 5.4.3.2.1. (cincinalul în patru ani, trei schimburi, doi muncitori la un salariu)“;
- „Un bulgar vine să-şi petreacă vacanţa în România, iar la întoarcerea acasă prietenii îl întreabă cum a fost.
- Groaznic! am stat toată perioada în hotel, încuiat în cameră! Mi-era groază să cobor chiar în restaurant sau la bar, mi-era o frică de moarte!
- Frică? De ce?
- Fiindcă peste tot am văzut oameni umblând cu ţevi metalice în mâini şi întrebându-se unul pe altul: «Ai prins bulgarii?»“.
- „Doamna Carter îi admiră pantofii lui Leana:
- Frumoşi pantofi! Sunt Salamander?
- O, nu! E lucrarea de diplomă a lu’ soţu’!“
- „La ora de dimineaţă, în faţa alimentarei, sunt peste 300 de persoane. Un tip scund şi rotofei încearcă să se bage în faţă. Mulţimea îl respinge, dar tipul mai încearcă încă-odată… şi încă-odată. La un moment dat, îşi ia avânt şi spune: Dacă nici acum nu reuşesc să intru, eu nu mai deschid magazinul!“
- „În timpul celui de-al XII-lea Congres, este descoperit în sală un şobolan. Câţiva participanţi se ridică, strigând:
- Omorâţi-l! Omorâţi-l!
Un tovăraş, trezindu-se brusc, sare în picioare şi răcneşte:
- Şi pe ea! Şi pe ea!“
- „În deschiderea lucrărilor Congresului al IX-lea al PCR, Ceauşescu spune:
- Congresul IX ne-a deschis o epocă nouă! Nu vouă!“
- „În pat, noaptea, Nicolae Ceauşescu se tot răsucea de pe o parte pe alta.
Elena Ceauşescu, nervoasă, îl repede:
- Ce te tot foieşti atâta? N-ai somn?
- Tu, Leano, citii azi în ziar de legea gravitaţiei şi nu-mi vine în minte când o dădui. Nu ştii tu cumva?
- Ce mă-ntrebi?! Ştii că io nu fac politică! Eu sunt academician“.